Az Államadósság Kezelő Központ tavaly ősszel kinevezett vezérigazgatója elmondta, hogy az intézmény azért indított a közelmúltban az állampapír vásárlást népszerűsítő kampányt, mert nekik is be kell szállniuk a lakosság megtakarításaiért folytatott versenybe. Töröcskei bízik abban, hogy a folyamatos kibocsátásokkal idővel sikerül majd megduplázni a lakosság által jelenleg birtokolt mintegy 770 milliárd forintnyi állampapír állományt (az ÁKK oldalán mi 473 milliárdos adatot találtunk). Ennek érdekében terveik szerint az Államkincstár mellett a postán, illetve okmányirodákban és járási hivatalokban, esetleg bankfiókokban is elérhetőek lesznek majd a lakossági állampapírok, illetve a most kiemelten hirdetett inflációkövető új kötvénysorozat.

"Az államnak nincs mit lenyúlnia" a Magyar Nemzeti Bank tartalékaiból, mert az egyébként is az országé, így inkább arról lehetne értelmes vitát folytatni, hogy milyen devizatartalék-szint lenne optimális az országnak részben a tartalékok tartásának költségei miatt - foglalt állást az utóbbi időszakban "reflektorfénybe került" jegybanki tartalékok témájában az ÁKK első embere. Érvelése szerint a jegybanki tartalékok tartásának költségei is vannak, főleg ha úgy nőnek a tartalékok, "hogy nem használjuk fel, nem fektetjük be őket, miközben a magyar államnak a felvett hitelek után súlyos kamatokat kell fizetnie. Ez is veszteség".

A gyenge őszi aukciókról

Az ÁKK vezérigazgatója azzal magyarázta, hogy tavaly ősszel többször nagyon gyenge volt a vételi érdekelődés az állampapír aukciókon, és néhány alkalommal el sem fogadott ajánlatokat az adósságkezelő (részben a szélsőséges hozamelvárások miatt), hogy "Az év végén, az új esztendő elején a befektetéskezelők is szabadságra mennek. Ez a magyarhoz hasonló szűk piacokra negatív kihatással van. Aukcióinkon ezért szélsőséges árajánlatokat kaptunk a kötvényekre, amiket, ha elfogadunk, azzal még csak feljebb tornásszuk a hozamokat. Mivel egyelőre nincs égető szükség likviditásra, úgy döntöttünk, megvárjuk, míg az élet visszatér a régi kerékvágásba".

Az interjú későbbi részében Töröcskei rámutatott arra, hogy az aktuális állampapír kibocsátások megemelkedett hozamszintje csak nagyon lassan emeli meg az államadósság átlagos kamatterhét (kb. 5 százalék) és hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi megemelkedett állampapírpiaci hozamkörnyezet "mindenképpen átmeneti". Megjegyezte azt is, hogy számukra egyértelmű: az utóbbi hetekben az állampapír hozamokat "a hazai szereplők hajtották fel, ez azonban nem szolgálta az ország érdekeit, csak az övékét".

A Kína felőli esetleges állampapír vásárlási szándékot és cselekvést feszegető kérdésre Töröcskei úgy reagált: "időt vesz igénybe, míg kiismerik magukat a magyar piacon, ezért egyelőre nem vásárolnak nagy tételben. Viszont ha Kína beindul, akkor valószínűleg sokan fogják követni" a dél-kelet ázsiai térségből - tette hozzá.

A kínai állampapírvásárlás témájáról Töröcskei november közepén annyit mondott, hogy mindössze néhány milliárd forintnyit vett eddig az ázsiai óriás.