Török Gábor politikai elemző az InfoRádió élő műsorában ezzel összefüggésben kifejtette: nem szoktuk meg, hogy az ország északkeleti részében vannak a legmagasabb adatok, miközben ott szokott lenni a legalacsonyabb, Budapest pedig a sereghajtók között van, holott általában itt nagyobb a voksolási hajlandóság.

Ha elsőre meglepőnek is tűnnek ezek az adatok, azért hasonló volt az előző önkormányzati választás esetében is. A részvételi arányoknak, az átalakult területi megoszlásnak pedig az lehet az oka, hogy ahol a szoros verseny miatt tétje volt a választásnak, ott magasabb lett a részvétel és ahol legfutottabb, ott alacsonyabb.

Ez is olyan választás, aminek nincs igazi tétje, ezért az utolsó hetekben sem lehetett érzékelni igazi kampányhangulatot, ez alig különbözött a normál politikától - értékelte Török.

Magyar Kornélia szintén úgy vélekedett, hogy az utolsó napok néztek ki úgy, ahogyan egy kampánynak kellene. A kampányt és a főpolgármester-jelöltállítást szerinte a baloldal részéről kuszaság jellemezte, kifelé nem úgy tűnt, mintha együttműködtek volna az érintett pártok. A Magyar Progresszív Intézet igazgatója azt is megemlítette, hogy több kerületben, ahol koordináltan indult egy ellenzéki jelölt, alacsonyabb a részvételi arány. Ez az együttműködés kritikájaként is értékelhető.

Török pedig úgy fogalmazott: az együttműködés az elmúlt időszak legfontosabb harci fegyvere volt az ellenzéki oldalon, a pártok egymást vádolták, ki akar jobban és kevésbé együttműködni. Ma este megtudjuk, milyen lesz az MSZP új politikája - lehet, hogy épp az együttműködés kritikája fog elhangzani - mutatott rá a politikai elemző. Török szerint az együttműködésre a baloldal rászorul a választási törvény miatt, de ezek a felek nem együttműködni akarnak, hanem behódoltatni a riválisaikat. Ez zajlik most.

Magyar szerint óriási erők feszülnek most egymásnak. Igazából a baloldali pártok önálló politizálásnak lenne tere, s úgy tűnik, mintha a Fidesz éppen erre a tendenciára készítette volna az új választási törvényt - azaz együttműködésre kényszeríti a baloldali pártokat. A koordinált indulás kimondottan ennek köszönhető. A két tendencia maximálisan szembemegy egymással : egyfelől van egy önállósodási tendencia a baloldali pártoknál, másfelől viszont együttműködésre vannak kényszerítve - hangsúlyozta a politológus.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint nagyon világosan megmutatta az elmúlt három választás, hogy mi az, amire jól reagálnak a választók és mire kevésbé. Úgy vélte, óriási tanulság kell legyen az egész baloldali ellenzék számára, hogy nem elegendőek azok az arcok, akik jelenleg a palettán vannak, másra van szükség.

Azt az intellektuális hozzáadott értéket kell megkeresniük, amivel hitelessé tudnak válni - ez pedig egy véres harc, politikai küzdelem. Az biztos, hogy Gyurcsány Ferenc például ebben a csatában részt akar venni - mutatott rá Magyar, aki szerint nem biztos, hogy ennek a folyamatnak 2018-ra vége lesz.

Török szintén azt hangsúlyozta, hogy van egy politikai harc, amelyet meg kell vívni. Ehhez politikai tehetség és politikai munka kell - ám éppen ez a két dolog hiányzik most a baloldalon. Ha ez a két minimális feltétel előáll a baloldalon, annak lesz eredménye, de akár állandósulhat is a mostani helyzet - véli a politikai elemző.

Ami pedig a budapesti főpolgármester-választás pillanatnyi - 21 óra körüli - eredményét illeti, Magyar Kornélia úgy vélte: ha Bokros Lajos végül jobb eredményt tud felmutatni, mint négy évvel ezelőtt Horváth Csaba a szocialisták jelöltjeként, az számára komoly megerősítés, személyes siker lesz.

Török Gábor a megyei közgyűlési választásokon leadott eddigi szavazatok alapján megállapította: országosan a Jobbik legyőzte az MSZP-t, a szocialisták pedig maguk mögött tartották a DK-t.

A részvételi adatokat elemezve Magyar elmondta, hogy a fővárosban kimondottan az ellenzéknek tulajdonítja az alacsony részvételt. Kétségtelen, hogy a kormányzat is az alacsonyabb részvételben érdekelt, de azt nem látom, hogy "hideg kampány" zajlott volna a Fidesz részéről. Tény, hogy vitában élénken zsizsegő kampányhangulat nem volt, de az erős túlzás, hogy kormányzatnak tudható be az alacsony részvétel - fogalmazott a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Török mindehhez hozzáfűzte: tipikusan a vesztesek szokásos magyarázkodása az alacsony részvétel miatti legitimitás kérdésének felvetése. A politikai elemző azt is hangsúlyozta: változás látható az előző választásokhoz képest abban, hogy több helyen a korábbiaknál szorosabb volt a verseny, a közgyűlésekben kisebb lett a különbség a kormánypártok és az ellenzék között. Az MSZP-nek ugyanakkor sehol sem sikerült mandátumelőnyre szert tennie a Jobbikkal szemben.

Kétségtelen, hogy a Jobbik lett a második erő a megyei közgyűlésekben, egyedül a főváros az, ahol a Jobbiknak nem sikerült második erővé válnia. Hosszú távon a baloldalnak akkor van esélye, ha a baloldali szavazókat egyesíteni tudja - mutatott rá Török Gábor.