A miniszter, aki kétnapos látogatást tett a török fővárosban, elmondta: a két ország négy területen, mégpedig a befektetések kölcsönös támogatásán és a magyar élőállat-export újraindításán, valamint a török villamosenergia-hálózat és a nukleáris háttéripar kiépítésében való magyar részvételen keresztül tervezi szorosabbra fűzni gazdasági kapcsolatait.

A dinamikusan növekedő Törökország fontos szerepet tölt be a magyar külgazdasági stratégiában - mondta Szijjártó, akit a török fővárosban fogadott Recep Tayyip Erdogan államfő, valamint megbeszélést folytatott Nihat Zeybekci gazdasági miniszterrel, Volkan Bozkir EU-ügyi miniszterrel és Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszterrel, a gazdasági vegyes bizottság török társelnökével.

A két ország Erdogan - még kormányfőként tett - 2013-as budapesti látogatásán arról állapodott meg, hogy ötmilliárd dollárra növeli az éves kétoldalú kereskedelmi forgalmat. Tavalyi a forgalom 26 százalékkal, 2,6 milliárd dollárra nőtt, idén az első nyolc hónapban pedig további 7,4 százalékos növekedést regisztráltak.

A jelenleg 100 millió dollárra tehető magyarországi török befektetések további ösztönzésére egy 50 millió eurós pénzalapot hoztak létre, amely a kis- és középvállalkozások kölcsönös beruházásait fogja támogatni. A juh- és a szarvasmarha-export újraindításától pedig 130-150 millió dolláros exportnövekedést vár a magyar kormány - hangsúlyozta.

Szijjártó ankarai látogatásán találkozott több török nagyvállalat vezetőjével, valamint a Török-Magyar Kereskedőház elöljáróival is, és előadást tartott a TOBB Egyetem Gazdasági és Igazgatási Karán Az EU jövője címmel.