Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly Európában 63 százalékkal 21,9 gigawattra emelkedett az egy évben telepített fotovoltaikus kapacitások mennyisége, ami több, mint a szél- és gázüzemű erőművek teljes összesített installált kapacitása. (Szél- és gázüzemű erőműveket 2011-ben mintegy 9,5-9,5 gigawatt kapacitást telepítettek.) Európán belül Olaszország és Németország viszi a prímet, e két országban valósult meg a fejlesztések 60 százaléka (9,3, illetve 7,5 gigawatt).

A globálisan telepített napenergia-kapacitások (29,7 gigawatt) háromnegyede Európában valósult meg 2011-ben (2010-ben világszerte 16,8 gigawatt napenergia kapacitást hoztak létre). Az EPIA szerint, amint az elmúlt évtizedben, úgy 2011-ben is a várakozások fölött teremtettek kapacitásokat.

Ez a lendület azonban még a brüsszeli székhelyű iparági csoport szerint sem tartható egyelőre, miután számos ország a támogatások visszavágását tervezi, vagy már meg is lépte, valamint az általános európai gazdasági környezet bizonytalansága miatt. Ezért 2012-ben a szervezet szerint "mindössze" 9,4-21,6 gigawatt kapacitás kiépülése várható. Közép- és hosszabb távon viszont a növekedési kilátások ismét jónak mondhatóak.

A 2011-ben telepített összes erőmű által termelt villamos energiának csaknem 30 százaléka, mintegy 26 terawattóra a fotovoltaikus panelekből származott. Ez megegyezik az újonnan installált - és egyelőre még magasabb hatásfokú gáztüzelésű erőművek termelésével.

Az EPIA szerint amennyiben a következő években nagyságrendileg a jelenlegi szinten marad a szél- és napenergia kapacitások telepítési aktivitása, úgy azok elegendő áramot termelnek majd a 2011-ben lekapcsolt német atomerőművek miatt kieső mennyiség pótlására - bár a nukleáris energia nem időjárásfüggő, vagyis az atomerőmű folyamatosan egyenletes szinten képes termelni.

Az EPIA szerint 2013-ban globálisan 20,6-41,1 gigawatt napenergia kapacitás kiépítése valószínűsíthető, ami 2016-ra 38,8-77,3 gigawattra nőhet a prognózis szerint. Ebben azonban növekvő részaránnyal vesz már részt a világ többi része is, elsősorban Kína, az USA és Japán.

Az Angela Merkel német kancellár által is támogatott, a napenergia németországi támogatását csökkenteni hivatott törvénytervezet újratárgyalásáról döntött a német felsőház, miután saját párttársai szerint a javaslat munkahelyeket veszélyeztet - számolt be a Bloomberg. A Bundesrat parlamenti bizottsági egyeztetésre küldte a törvényt, amelyet az alsóház márciusban támogatott. A szakértők szerint leginkább a támogatáscsökkentés ütemezésében lehet változás a korábban elfogadottakhoz képest, így a fejlesztőknek több ideje maradhat reagálni és betervezni a dotáció mérséklődését, akkor is ha visszamenőleges hatályú lesz. A német gyártók attól tartanak, hogy az átvételi árak csökkentése fokozza a nyomást a hazai iparágon, amely már amúgy is a kínai konkurencia egyre erősödő kihívásával kénytelen szembenézni.