A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

− A korábbi nyilatkozatok szerint számos pozitív hatása lesz a három régiós piac összekapcsolásának. Milyen azonnali változásokra lehet számítani a magyar áramtőzsdén?
− A piac-összekapcsolás egy olyan villamosenergia- és az annak szállításához szükséges határkeresztező átviteli kapacitásallokációs mechanizmus, amivel a piacintegráció megvalósítható a másnapi (szállítási napot megelőző napi) időtávon. Az integráció növelésének − így a piac-összekapcsolás bevezetésének is − potenciális előnyei vannak: nemzeti és nemzetközi érdekeket is szolgál, növekedhet az ellátásbiztonság, rugalmasabbá válhat a villamosenergia-kereskedelem, kezelhetőbbé válhatnak a szűk keresztmetszetek. Mindezek a fogyasztók érdekeit is szolgálják, hiszen az összekapcsolás után a másnapi piac likviditása tovább emelkedhet, ami egyértelműen csökkentheti a kockázatokat.

− Hosszabb távon mekkora forgalomnövekedést hozhat a mostani lépés?
− Az elmúlt időszakban átlagosan 18-19 ezer megawattórás (MWh) napok voltak a HUPX-en, az említett piacintegrációnak köszönhetően azonban jelentős forgalombővülésre számítunk, a következő években 25-30 ezer MWh napi mennyiség várható. A másnapi piac stabilitása visszahat a hosszabb távú ügyletekre is, ezek kilengései is csökkennek majd. A nyugat-európai nagy piac-összekapcsolások hatására például Hollandiában 150 ezer MWh feletti forgalom alakult ki az árambörzén. Magyarország földrajzi helyzetéből adódó csomópont szerepének erősödésével nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül elérjük a 100 ezer MWh napi forgalmat, ebben az esetben tulajdonképpen a teljes magyarországi fogyasztás megfordulna a napi platformon.

− Sok szó esett arról, hogy a régiós piacok "összenyitása" jótékonyan hat az ellátásbiztonságra is. Mit jelenthet ez a gyakorlatban?
− A külkereskedelemhez korábban bizonyos aukciókon keresztül határkeresztező kapacitásjogokat kellett szerezni. A holnap induló rendszerben azonban már a cseh, a szlovák és a magyar termelők közösen biztosítanak kínálatot a piacoknak, a nagyobb verseny pedig növeli majd az ellátásbiztonságot is. A nemzetközi villamosenergia-hálózat átviteli képességének korlátját továbbra is figyelembe veszik majd, de a szállítási jogok kiosztása hatékonyabbá válik.

− Az áramfogyasztók is alacsonyabb beszerzési árakkal számolhatnak?
− Az áramtőzsde működése láthatóan növelte az üzleti fogyasztói tudatosságot, a piaci szereplők a korábbinál sokkal nyitottabbak a szofisztikáltabb beszerzési metódusok iránt. A nagyobb termelőcégek közül már jelenleg is több közvetlenül a börzén szerzi be az áramot.

− Hogyan alakult az áramtőzsde elmúlt néhány hónapos forgalma, mire lehet számítani a piac-összekapcsolás után a HUPX Zrt. eredményessége kapcsán?
− A vállalat profitabilitását jelentősen befolyásolja a folyamatos beruházás, fejlesztés, az új termékek bevezetése. A tervek szerint a társaság 5-6 év alatt érheti el a nyereségességet, időarányosan ebben jól állunk. A piac-összekapcsolás forgalomnövekedést és addicionális költségeket is jelent, de arra számítunk, hogy az egyenleg pozitív lesz. Az összekapcsolás nem befektetés jellegű ügylet volt, alapvetően az uniós előírások miatt volt rá szükség. Augusztusban a kombinált − azaz másnapi és határidős − kereskedés megközelítette a kiemelkedő, 1 terawattórás mennyiséget. A forgalom így magas szinten stagnál, ősszel azonban újabb nagyobb emelkedésre lehet számítani, ekkor kezdődnek ugyanis a nagy árambeszerzések, ami az éves ügyletek bővülését jelenti.

− Az év elején tíz új tag belépésével számoltak, hogyan áll ennek teljesülése? Tervezik új termékek bevezetését?
− A HUPX másnapi kereskedésű piacán 47 tag van (kétharmad részben külföldi székhelyűek), az idénre előirányzott tíz új tag belépése pedig már megtörtént. Gyakorlatilag minden jelentős szereplő jelen van a börzén, jövőre már csak 3-5 cég csatlakozására számítunk. Jól teljesítenek, és a várakozások szerint nagy felfutás előtt állnak az egy éve bevezetett hosszú távú termékek is. A börzéről az intraday, azaz napon belüli piaci szegmens hiányzik, jelenleg folyamatban van ennek európai célmodellje kiválasztása. Amint ez megszületik, várhatóan Magyarországon is elindul a napon belüli kereskedés, akár már jövőre. A HUPX-en ezzel a teljes kereskedési spektrum rendelkezésre áll majd, a tapasztalatok szerint ez a szegmens további jelentős forgalmat generálhat.

Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n

Tovább nőtt az áramtőzsde forgalma, a börze másnapi piacán augusztusban 566,04 gigawattóra áram cserélt gazdát, a májusban elért, akkor rekordot jelentő 485,25 gigawattórás mennyiség júniusban és júliusban is tovább emelkedett. A hosszú távú piacon az év eleje óta tartó csökkenés májusban tört meg, júliusban 485, augusztusban pedig 420 gigawattórás forgalmat regisztráltak.