Felfalusi Péter, a szakmai szervezet elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a rendezetlen állapot megszüntetésére a szövetség elkészítette a követeléskezelési törvény tervezetét.

Nemes Ákos, a MAKISZ titkára elmondta: a tervezet minősített és egyszerű követeléskezelőket különböztet meg, az előbbiekkel szemben szigorúbb követelményeket állít fel. Közös viszont, hogy csak engedéllyel rendelkező társaság művelhetné a követeléskezelést. Ugyanakkor az ügyvédek, a közjegyzők és a végrehajtók nem lennének követeléskezelők - tette hozzá.

A MAKISZ tárgyalt már a tervezetről a nemzetgazdasági tárcával és még a héten megkezdik az egyeztetést a Magyar Nemzeti Bankkal. Amennyiben a kormány felkarolja a szakmai kezdeményezést, még az idén elfogadott törvény lehet a tervezetből - vélte Felfalusi Péter.

A tervezet szerint a nagyobb értékű követelésekkel foglalkozó minősített követeléskezelőknél feltétel lenne a kft. formában az 5 milliós, míg zrt. formában a 20 millió forintos alaptőke, a vezető pedig csak felsőfokú szakirányú - jogi, pénzügyi, gazdasági - diplomával rendelkező személy lehetne.

A kisebb követeléseket kezelő egyszerű követeléskezelőkre az alaptőke és a képzettségi szabályok is megengedőbbek lennének. Közös lenne viszont a kötelező felelősségbiztosítás - ismertette a részleteket Nemes Ákos.

A MAKISZ 1993-ban alakult, 34 tagja van. A tagok három tevékenységi körben szolgáltatnak: üzleti információ, követeléskezelés és követelésvásárlás. A tagok által kezdeményezett fizetési meghagyásos eljárások száma 2012-ről 2013-ra 145 ezerről 220 ezerre emelkedett. A végrehajtási eljárások száma 338 ezerről 491 ezerre növekedett egy év alatt. A fizetési megállapodásokról csak tavaly kezdtek adatokat gyűjteni, ezek száma 350 ezer volt.

Felfalusi Péter kifejtette, hogy a jogi eljárások előtti megoldás - ez a fizetési megállapodás - a legolcsóbb, és egyformán szolgálja az adós és a hitelező érdekét is. Skandináviában szinte csak ez működik, igaz, ott jó a fizetési készség - mondta. Hozzátette: ha Magyarországon fizetési meghagyásra vagy peres útra kerül a követelés, az eljárási díj megduplázza a tartozást