Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a következő hónapokban az idénymunka-lehetőségek felfutásával a munkanélküliségi ráta újra csökkenésnek indulhat, éves átlagban 4,2 százalékos rátára számít.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint 2017-ben a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns, miközben a foglalkoztatottság emelkedése és a munkanélküliség csökkenése lassabb ütemű lehet, mint korábban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány egyre nagyobb, a vállalatok folyamatosan keresik a szabad munkaerőt, viszont egyre lassabban találják azt meg vagy a regionális különbségek vagy a képzettségi problémák miatt.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemelte: kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma szinte minden ágazatban bővülést mutat. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére 4 százalék körüli szintre csökkenhet a munkanélküliségi ráta - írta.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint az év végére 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliség. A friss adatokból az is látszik, hogy az előző évhez képest 11 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma - tette hozzá.