Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beruházási tevékenység II. negyedévi 21,2 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezésberuházások 32,8, az építési beruházások 12,2 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási teljesítmény nőtt, a nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a legdinamikusabban a szállítás, raktározás területén (36,1%), melyhez főként a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok korszerűsítése, az alsóbbrendű útvonalak, illetve az egyéb útépítések járultak.

A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóipar 33,3 százalékos növekedése elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak - gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása, textília, bőrtermékek, számítógép, elektronikai optikai termékek gyártása - fejlesztéseinek eredménye. Számottevő beruházás volt még az élelmiszeripar, valamint az egyéb feldolgozóipar területén. A kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek következtében jelentős a bővülés a mezőgazdaságban (36,6%). A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül nagymértékben emelkedett a művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházási teljesítménye (31,9%), ami az egyedi nagy beruházások eredménye.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény 30,3 százalékos emelkedéséhez a középületek felújítása, a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak. A humán-egészségügyi, szociális ellátás ágban 30,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene - az alacsony bázis mellett - néhány egészségügyi intézmény építését követően. Jelentősen nőtt még az építőipar (28,5%) és a víz- és hulladékgazdálkodás (25,8%) beruházási teljesítménye.
Csökkentek a beruházások az oktatásban (37,5%), a pénzügyi, biztosítási tevékenység (10,4%), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (8,1%), valamint az ingatlanügyletek (0,2%) nemzetgazdasági ágakban.

Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2014 II. negyedévében a beruházások 0,2 százalékkal csökkentek. 2014 első félévében 2035 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 21,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.