Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így alakult ki a 3 százalékos alapkamat. Ők ketten a forinteszközök kamatkülönbözetének csökkenéséből fakadó kockázatokra figyelmeztettek. A most publikált rövidített jegyzőkönyvből azonban az is kiolvasható, hogy visszavehet a vágás üteméből az MNB.

Felfelé is mehet az infláció

A tanács úgy látja, hogy a laza munkapiaci környezet és az inflációs várakozások alkalmazkodása előretekintve mérsékelt bérdinamikát eredményezhet, amely segíti az alacsony inflációs környezet fennmaradását. Az MT megítélése szerint összességében az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat, az infláció a horizont végén kerülhet összhangba az inflációs céllal. Az alacsony inflációs környezet hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdaság nominális pályáját erősebben horgonyozza a jegybank inflációs célja. A tanács egy tagja ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyes várakozások szerint a következő 3-5 negyedévben az infláció már mérsékelten emelkedhet, főként a belső kereslet növekedésének köszönhetően.

A magyar gazdaság növekedése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben folytatódhat. A növekedés egyik forrása az export élénkülése lehet, másrészt a belső kereslet is bővülhet a következő években. A beruházások élénküléséhez az EU-források növekvő felhasználása is hozzájárul. A vállalati beruházások a bíztató konjunkturális kilátásokhoz és a növekedési hitelprogram következtében is enyhülő hitelkorlátokhoz kötődően növekednek. Ugyanakkor a lakossági fogyasztás a reáljövedelmek bővülése mellett is csak fokozatosan élénkülhet. A válság előtt felhalmozott adósságok leépítése és a lassan javuló hitelezési 19 feltételek miatt a megtakarítási hajlandóság magas maradhat.

A tanácstagok szerint a magas külső finanszírozási képességgel párhuzamosan folytatódhat a külföldi kötelezettségek leépülése, amely csökkenti az ország sérülékenységét. A két tag ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a forinteszközöknek a kedvezőbb kockázati profillal rendelkező régiós devizákhoz viszonyított kamatkülönbözete érdemben csökkent, amely kockázatokat rejthet magában.

Az előző negyedévben a globális pénzügyi környezet összességében támogatóan alakult. A befektetői hangulat ugyanakkor a globálisan is meghatározó jegybankok nemkonvencionális eszközeinek jövőjével kapcsolatos bizonytalanság következtében változékonyabbá vált, amely óvatosabb hazai monetáris politikát indokol. Néhány tanácstag ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kamat-meghatározó ülés időpontjáig a Fed nem lépett a monetáris lazítás visszavonása irányába, míg az Európai Központi Bank jelezte, hogy várhatóan fenntartja, sőt további enyhítés felé viheti monetáris politikáját.

Három is óvatoskodtak

Két tag szerint a forinteszközök - a régiós devizákhoz viszonyított - kamatkülönbözetének érdemi csökkenése kockázatokat rejthet magában, míg az állampapír-piaci hozamgörbe meredeksége a kamatcsökkentési ciklus aljának közelségét jelezheti, ezért a korábbiaknál is óvatosabb mértékű kamatcsökkentésre tettek javaslatot. A tanács egy tagja továbbá jelezte, hogy mivel egyes várakozások szerint a következő 3-5 negyedévben a hazai infláció mérsékelten növekedhet, és mivel Magyarországon a monetáris transzmisszió rövidebb távon érvényesül, ezért véleménye szerint a jelenlegi kamatszint is tudja biztosítani azt, hogy az infláció a cél alatt maradjon. Az MT többi tagja ugyanakkor az inflációs folyamatokat tekintve nem látta indokoltnak a jelenleg is óvatos monetáris lazítás ütemének további mérséklését. A végén pedig szerepel a "varázsformula", miszerint az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése.