Szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,1 százalékkal, az év első kilenc hónapjában 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - jelentette a KSH. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. szeptemberben 717 milliárd forint, az első kilenc hónapban 5983 milliárd forint értékű forgalom keletkezett. Az NGM szokásos kommentárja kiemeli: az összességében kedvezőtlen adat nem magyar-specifikus jelenség, ez a tendencia Európa számos más országára és a régióra is jellemző.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene szeptemberben 3,7, az év első kilenc hónapjában 0,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene szeptemberben 3,3, az első kilenc hónapban 2,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Szeptemberben a legnagyobb mértékű visszaesés (11,3 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben (-2,8 százalék) is. Ugyanakkor forgalomnövekedés volt tapasztalható a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül a használtcikk- (8,3 százalék), az illatszer- (7,1 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (2,9 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (0,6 százalék). A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (22,6 százalék).

Tovább csökkent - a magas üzemanyagárak mellett - az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások szeptemberben 3,1, az első kilenc hónapban 3,0 százalékkal mérséklődtek.

Az előző hónaphoz mérten szeptemberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,7 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé gyakorlatilag stagnált, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,8 százalékkal nőtt.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2012. II. negyedévben 37,0 százalék volt. A többi régió egyenként 8,5-12,2 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. A II. negyedévben az összes régióban csökkent a forgalom volumene, legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (4,2 százalék) és Dél-Dunántúlon (3,7 százalék). A legkisebb mértékű csökkenés (1,2 százalék) Dél-Alföldön volt.