A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint októberben 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban a szeptemberi 7,6 százalékos bővülés után. Szeptemberhez képest 2,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint, az év első tíz hónapjában 7,8 százalékkal volt magasabb mint 2013 azonos időszakában.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője kiemelte, hogy váratlanul gyenge lett az októberi adat; a lassulás a német ipar gyengélkedésével van összhangban.

Augusztusban is gyenge volt az ipar teljesítménye, havi szinten pedig jelentősen visszaesett a termelés, amit a nagy autóipari gyárak leállásával még meg lehetett magyarázni - fejtette ki az elemző. Török Zoltán szerint a növekedés októberi mérséklődését nem támasztják alá az egyéb kojunktúra-adatok, így például a beszerzési menedzser index. A szakértő szerint idén év végére 7-7,5 százalékra lassulhat éves összevetésben az ipari termelés növekedése, párhuzamosan a gazdasági növekedés várható további lassulásával.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője kiemelte: az augusztusit követően az októberi adatok újabb váratlan megbicsaklást mutatnak az iparban. Megjegyezte, hogy egyelőre csak az előzetes adatokat hozta nyilvánosságra a KSH, tehát a részletekre még várnunk kell, azonban nagy valószínűséggel - az augusztusi hónaphoz hasonlóan - az autógyárak alacsonyabb termelése okozhatta a megingást.

Ő is az ipari termelés lassulására számít novemberben és decemberben, mivel az év végéhez közeledve egyre több gyár fogja vissza a termelését, amelyet majd csak januárban indítanak újra.