Az illegális cigarettaforgalom a korábbi évek csökkenő tendenciáját megtörve 2013-tól kezdett el ismét növekedni hazánkban: két évvel ezelőtt még 5,8 százalék volt, ami a tavalyi év végén a piaci változások következtében 11,8 százalékra ugrott. Idén ugyan csak minimális erősödést regisztráltak - a nem Magyarországon adózott cigaretták forgalma jelenleg 12,1 százalék -, de a kutatás jelentős piaci átstrukturálódásra hívja fel a figyelmet.

A legszembetűnőbb változás az ún. "illicit white" kategória megerősödése, mely különösen a keleti régióban érhető tetten - írja a GfK. Az "illicit white" termékek olyan külföldön törvényesen működő gyárakban - általában az Európai Unión kívül eső országokban - előállított cigaretták, melyeket "duty free" felirattal látnak el, legális kereskedelmi csatornákon nem elérhetőek, de az illegális csempész hálózatokon, a jövedéki adó fizetésének megkerülésével eljutnak a fogyasztókhoz. "A korábbi tendenciákkal ellentétben többségében ma már nem ukrán márkákat terítenek a feketepiacon, az illegális cigaretták hazája jelenleg elsősorban Fehéroroszország. A legfertőzöttebb települések közé tartozik hazánkban Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor és Nyíregyháza is" - emelte ki Dezső Lóránt, a DBMSZ soros elnöke.

Szigorú NAV:

A 2014-re meghatározott ellenőrzési irányoknak megfelelően a NAV-nak továbbra is kiemelt feladata a dohánytermékekkel kapcsolatos illegális tevékenység visszaszorítása - írja közleményében az adóhatóság, mely szerint a pénzügyőrök folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken és a harmadik országos határszakaszokon, hiszen elsődleges cél, hogy az illegális termékek be se juthassanak az ország területére. Ezt mutatja az EU külső határszakaszain 2014-ben végzett közel 3,5 millió ellenőrzés. A hatóság szerint az ellenőrzési tevékenység eredményességét tükrözi, hogy 2014-ben naponta majdnem 350 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglal le a NAV.

Kelet- és Nyugat-Magyarországon is nőtt a külföldről behozott cigaretták aránya: nyugaton a tavaly év végi 4 százalékhoz képest most 5,5 százalékos illegális cigaretta forgalmat regisztráltak, keleten pedig az előző kutatásban szereplő 16 százalék ellenében idén 17 százalékot mértek. Nagykanizsán például tízszeresére, Salgótarjánban négyszeresére, Barcson több mint háromszorosára emelkedett a begyűjtött illegális cigarettásdobozok aránya, de emelkedést regisztráltak többek között Kazincbarcikán, Egerben, Sopronban és Szombathelyen is. A fővárosban viszont mérséklődött az illegális termékek aránya: ott 11,4 százalékról 10,3 százalékra csökkent. A hamis márkajelzésű cigaretták forgalma a külföldről behozottakkal ellentétben továbbra is elhanyagolható.

Mindenki sodort dohányra vált

Nemcsak az illegális cigarettapiacon történt átrendeződés, de átstrukturálódás következett be a teljes magyarországi dohánypiacon is. A finomra vágott fogyasztási dohány, vagy más néven sodró/töltő dohány év elején átvette a vezetést, és mostanra már a teljes hazai piac több mint felét birtokolja. A GfK kutatás nem tér ki az ebben a szegmensben jelenlévő illegális termékek arányára, azonban a feketepiac térnyerését szemléletesen példázza, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumból származó adatok alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014. január és júliusa között 22,3 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt foglalt le a teljes tavalyi évben elkobzott 10,6 tonnával szemben. A most publikált kutatás a vágott dohánytermékek piacán túl nem terjed ki a kisebb városokra, falvakra sem. Mindezen tényezőket számításba véve, a cigaretta hazai feketepiacának becsülhető aránya már jelentősen meghaladhatja a 12 százalékot - összegez a GfK.