Februárban a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2117 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1881 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év második hónapjában 759 millió euró (236 milliárd forint) volt - szembem az első becslés 766 millió eurójával. A kéthavi aktívum pedig 1,2 milliárd euró (383 milliárd forint) ez 321 millió euróval (109 milliárd forinttal) haladta meg a 2013-ast.

Javultak a cserarányok

A forgalom forintban mért árszínvonala exportban 1,2, importban 0,2 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1,0 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva közel 4,4, míg az dollárhoz képest mintegy 2,1 százalékkal értékelődött le.

Németországba megy a magyar autó

A legnagyobb súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök volumene exportban 6,7, importban 8,6 százalékkal nőtt 2013 első két hónapjához hasonlítva. Folytatódott a közúti jármű kereskedelmének tavaly ősz óta tartó felfutása: a a forgalom mindkét irányban másfélszerese volt az egy évvel ezelőttinek. A kereskedelemben a német reláció növekménye volt meghatározó.

A gépjárműgyártáshoz kapcsolódó energiafejlesztő gépek (motoralkatrészek, benzin- és dízelmotorok) behozatala hatodával haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Átlag feletti mértékben nőtt a villamosgép, villamos készülék és műszer, továbbá a kisebb részarányú irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés forgalma is. Ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmében továbbra is drasztikus visszaesést mért a KSH.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 7,5, illetve 10 százalékkal emelkedett. Ebben az árufőcsoportban is jelentős volt az autóiparhoz szükséges termékek, így a szakmai tudományos ellenőrző műszer (automataszabályozó- vagy ellenőrző műszer és készülék) kivitelének, illetőleg a gumigyártmány behozatalának volumennövekedése. A számottevő súlyt képviselő vegyi termékek árufejezeten belül dinamikusan bővült a műtrágya exportvolumene, az illóolaj, illat- és tisztítószer, valamint a műanyag termék mindkét irányú forgalma. A gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalmának volumene ezzel szemben egyik irányban sem érte el az árufőcsoport átlagát. A hazai áruházláncok bővülő kereskedelmének következtében a csekély részarányú ruházati cikk és öltözékkiegészítő, valamint a lábbeli behozatala dinamikus bővülést mutatott.

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak csökkenése mellett - 15 százalékkal esett vissza. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 16, az importé 7,8 százalékkal nőtt 2013. január-februárhoz képest.