Mind az export, mind pedig az import euróban mért értéke nagyot emelkedett. Az erős májusi ipari termelési adat is arra utalt, hogy a külkerfolyamatok jól alakulhattak a hónapban - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az év első öt hónapjában látott 4,3 milliárd eurónyi külkereskedelmi többlet megegyezett a tavalyival. Idén az év egészében a szufficit mértéke 2017 egészében csökkenhet tavalyhoz képest a felpörgő import miatt, értéke várhatóan 9-9,5 milliárd euró lehet - attól függően, hogy az európai konjunktúra hogyan alakul az év hátralévő részében.

A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Az olajárak visszaesése pedig a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat.

Így a korábban vártnál kisebb mértékben csökkenhet idén a külkertöbblet: 9,35 milliárd euró jöhet a tavalyi 9,93 milliárd után. Jövőre az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel. A tartósan magas aktívumnak köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat - véli az elemző.