Kivétel nélkül a jelenlegi 4,75 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos további csökkentését jósolták keddre az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak - Goldman Sachs, JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, Capital Economics, Bank of America-Merrill Lynch, Barclays, 4cast - felzárkózó piacokra szakosodott elemzői.

Arról, hogy milyen kamatszinten áll meg a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusa, széles sávban mozognak a prognózisok: a londoni előrejelzési sáv jelenleg 3,25 százaléktól 4,00 százalékig terjed, bár a többségi vélemény most már az, hogy az MNB irányadó kamata 4,00 százalék alá csökken idén. A 3,25 százalékos MNB-kamatmélypontot valószínűsítő előrejelzést a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai tartják érvényben. A ház szakértői a monetáris tanács keddi ülésére adott prognózisukban kiemelték, hogy a középtávú magyarországi inflációs kilátás továbbra is megfelel az MNB 3 százalékos éves inflációs céljának, és ehhez járul az is, hogy a piaci hangulat változatlanul nagyon kedvező a magyar befektetési eszközök szempontjából.

Átmenetileg visszagyorsulhat az infláció

A JP Morgan londoni elemzői kiemelték, hogy a múlt havi kamatdöntő ülés óta a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama és az állampapírok hozama egyaránt 45 bázisponttal csökkent, a forint pedig 3 százalékot erősödött az euróval szemben.

A cég szakértői közölték, hogy 2013 egészére 2,2 százalékos, 2014-re 2,8 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon. A JP Morgan londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy az éves összevetésű infláció nyáron átmenetileg visszagyorsul 2,0-2,5 százalék körüli ütemre, ám szeptemberre várhatóan 1,5 százalék környékére lassul.

A ház közgazdászai szerint ebben a környezetben az MNB jó eséllyel az idei második félévben is folytatja a monetáris enyhítést, különös tekintettel arra, hogy a jegybanki reálkamat még mindig meglehetősen magas.

A JP Morgan elemzői által 2013 végére várt infláció és a jelenlegi előrejelzésükben szereplő 3,25 százalékos MNB-kamatmélypont 1,00 százalék körüli szintre csökkenő, pozitív reálkamatot jelentene a jelenlegi 2,50 százalékos reálkamat helyett. A cég szakértői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez is jórészt a 2012 végén mért reálkamatnak felelne meg.

A JP Morgan londoni közgazdászai felidézték előrejelzésükben, hogy a vártnál jobb első negyedévi magyar GDP-adatok után 290 forint/euróra módosították idei év végi forintárfolyam-prognózisukat az addig érvényben tartott 305 forint/euróról, miután jelentősen javították 2013-ra szóló GDP-előrejelzésüket is.

A cég az első negyedévről szóló GDP-becslés után az általa addig jósolt 0,2 százalékos visszaesésről 0,5 százalékos növekedésre javította az idei év egészére szóló magyarországi GDP-előrejelzését.

Javuló esélyek

A keddi MNB-ülésre adott prognózisukban a JP Morgan londoni szakértői közölték: véleményük szerint jelenleg már "felesnél jobb" az esélye annak, hogy Magyarország a jövő hónapban kikerül az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai - akik szintén 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek keddre - előrejelzésükhöz fűzött elemzésükben azt jósolták, hogy a magyarországi infláció egészen 2014 végéig a jegybank 3 százalékos célja alatt marad.

A ház elemzői szerint igaz, hogy a dezinflációs folyamatot a bázishatások mellett jelentős részben a közműdíjak hatósági árcsökkentése vezérli, rövid távon azonban nem látszanak olyan tényezők, amelyek az inflációs nyomás kiújulását okozhatnák, és a forintárfolyam stabilizálódása is a dezinflációt segíti.

A Goldman Sachs londoni szakértői szerint ellentmondásosnak tűnő módon a vártnál jobb gazdasági növekedési kilátások is bővíthetik a további monetáris enyhítés mozgásterét. A jobb növekedési környezet ugyanis csökkenti a költségvetési kockázatokat, és erőteljesebb növekedés esetén a gazdaság is jobban elviseli a gyengébb forintot, ami mérsékli a további jegybanki kamatcsökkentés kockázatait.

Mindezt egybevetve a Goldman Sachs londoni elemzői az általuk keddre jósolt 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel együtt összesen 1,00 százalékpontnyi további enyhítést várnak, és így az év végére 3,75 százalékos MNB-kamatmélypontot valószínűsítenek.

Kényelmes helyzetben

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértőinek prognózisa szerint úgy tűnik, hogy a monetáris tanács stratégiája az alapkamat csökkentése egészen addig, amíg a piaci kondíciók alapján lehetséges. A 4cast elemzőinek véleménye szerint ez 3,75 százalékos, "esetleg ennél is alacsonyabb" MNB-kamatmélypontot jelent.

A ház szakértői szerint inflációs szempontból a monetáris tanács "kényelmes helyzetben" van, mivel az eddigi és a várható további közműdíj-csökkentések nyomán a teljes kosárra számolt infláció valószínűleg hosszabb időszakon át a jegybanki célszint alatt marad, és ennek átszűrődő hatása lesz a maginflációra is.

E tényezők dezinflációs hatása meghaladja a gyenge forint inflációs hatását, márpedig jelenleg ez utóbbi az egyetlen olyan tényező, amely "a monetáris tanács ellen dolgozik" - fogalmaztak a 4cast elemzői.