Majdnem 40 milliárd forint értékű állampapírt vehettek az MNB által létrehozott alapítványok márciusban - jelentette a Világgazdaság. Ennyivel nőtt ugyanis a háztartásokat segítő nonporfit intézmények kezében lévő állampapír-állomány, márpedig ebben a kategóriába főként ezek az alapítványok vásárolhatnak.

A háztartásokat segítő nonprofit intézmények ezében az első negyedév végén összesen 241,5 milliárd forintnyi állampapír volt, amiből a jegybanki alapítványok 197,3 milliárddal részesedtek. Az utóbbi összegből 127 milliárdnyit forintban, 70,3 milliárdnyit euróban tartottak nyilván.

Reagált az MNB: 3,5 milliárdért vásároltak az alapítványok

A Világgazdaság mai napon megjelent "Negyvenmilliárd állampapírba" című cikkében hamisan állítja azt, hogy a Pallas Athéné Alapítványok márciusban közel 40 milliárd forint értékű állampapírt vettek - írta közleményében az MNB. Az igazság az, hogy márciusban a Pallas Athéné Alapítványok mindösszesen 3,5 milliárd forint értékben vásároltak Magyar Államkötvényt. Ezen értékpapír vételek meglévő értékpapírok lejáratainak újrabefektetései voltak, tehát az alapítványok tulajdonában lévő állampapír állomány nem nőtt márciusban.
A Pallas Athéné Alapítványok folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot vagyoni helyzetükről - olvasható a közleményben.

Az MNB 2016. decemberi rendelete ugyan olyan szakszervezeteket, érdekképviseleteket, egyházi intézményeket, egyesületeket, politikai pártokat sorolt a háztartásokat segítő nonprofit szervezetek közé, amelyek a háztartásoktól kapják a forrásaikat vagy nincsenek közvetlenül az állam vagy a gazdálkodó szervezetek irányítása alatt.

Az MNB alapítványainak kuratóriumaiban azonban számos jegybanki vezető megtalálható és - a Kúria és az Alkotmánybíróság döntései alapján - közpénzből gazdálkodnak.

További gond, hogy az Európai Központi Bank szerint az alapítványok állampapír-vásárlásai megszeghetik vagy inkább megkerülhetik azt a tilalmat, amely szerint a jegybankok nem finanszírozhatják kormányaikat. Az MNB és alapítványai nem vásárolhatnak kötvényeket azok kibocsátásakor, ám a másodpiacon gyakorlatilag megtehetik ezt, kevéssé figyelve a szabály szellemére - derül ki a lapból.