Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A Napi Gazdaság információi szerint elkezdte visszaküldeni a koncessziót nem nyert tulajdonosoknak a pályázati dokumentációját a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt. A szervezet válasza szerint: "2012. december 15-én indult első pályázati szakasz lezárult, a nyertesek kihirdetése megtörtént, a szerződések megkötése lezajlott, a törvényi előírásnak megfelelően az emlékeztetők elkészültek és hivatalos közzétételük megtörtént. A nem nyertes pályázatok a kiíró ezen döntésének megfelelően visszaküldésre kerültek." Vagyis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntött úgy, hogy a nem nyertes pályázatokat visszaküldi a gazdáiknak. Arról azonban senki sem beszél, miért döntöttek így, hiszen a jogszabály szerint amennyiben egy nyertestől visszaveszik a koncessziót, akkor a soron következő legjobb ajánlatot kell előnyben részesíteni, ahhoz pedig nem árt, ha a nonprofit zrt. keze ügyében van a pályázat.

Az összeesküvéselmélet-pártiak szerint a lépésre azért van szükség, hogy az ND-nél ne maradjanak olyan pályázatok, amellyel később össze lehet hasonlítani a nyertes pályázatokat, így a szervezet gyakorlatilag igyekszik eltüntetni a bizonyítékokat. Akik visszakapták a pályázataikat, arról számoltak be lapunknak, a dokumentumokon nem nagyon látszik, hogy bárki is "forgatta" volna azokat, nincsenek iktatva, lepecsételve.

Kép: Napi grafikonok

Turbó gyorsasággal dolgozik a NAV

Közben a nonprofit zrt. számításai szerint a koncessziónyertesek túlnyomó többsége megnyitja időre a trafikokat, ugyanis a lapunknak adott válasz szerint a NAV adatbázisában 5198 engedély kiadása szerepel, ez a koncessziót elnyert pályázók 90 százaléka. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hét végére szinte mindenkinek meglesz a NAV-engedélye. Két héttel ezelőtt még csak a jelentkezők felének volt papírja a nyitásról, az utolsó egy hétben azonban felgyorsultak a dolgok. Az más kérdés, hogy az, aki a napokban kapta meg az engedélyt, hogyan képes a jövő hétfőn boltot nyitni.

A pályázatokban megjelöltek alapján 5297 koncessziónyertes vállalta a július 1-i nyitási dátumot − hangzott a lapunk kérdésére adott válasz. A pályázatban tett, a nyitásra vonatkozó vállalások teljesítésének ellenőrzése az ND Nonprofit Zrt. feladata, a cég a vállalás elmulasztása esetén felszólítja a koncessziós jogosultat, valamint a koncessziógyakorlókat a vállalás megjelölt határidőn belüli teljesítésére.

Úgy tudjuk, az állami cég szigorúan be kívánja tartatni a vállalásokat, ám a piac szerint felesleges lenne "keménykedni", a nyerteseknek ugyanis nagyon erős a politikai kapcsolatrendszere, ezzel az önvédelmi képessége. Az ND szerint amennyiben a felszólítást követő póthatáridőre sem nyitják meg a dohányboltot, a koncesszióba adó jogosult a szerződést azonnali hatállyal felmondani.