Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külgazdasági és külügyminiszter múlt héten jelentette be a magyar és a szerb határszakasz fizikai lezárását. Szijjártó Péter akkor azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek e hét szerdáig kell az előkészületi munkákat elvégeznie. "Egy 175 kilométeres határszakaszról beszélünk, amelynek fizikai lezárása egy 4 méter magas kerítéssel történhet." Trócsányi László igazságügyi miniszter hétfői parlamenti meghallgatásán kérdésre válaszolva beszélt a vasfüggönyről.

"Most néhány hónapról van szó, amit meg kell oldani véleményem szerint. Ezt az ügyet nagyon nehéz kezelni, ráadásul azt hozzá kell tenni, hogy a vajdasági magyarok ezt örömmel fogadják" - fogalmazott. Később a tárcavezető újságíróknak nyilatkozott arról, hogy mennyi ideig maradhat fent a szerb-magyar határt elválasztó négy méter magas kerítés. "Ha nincs rá indok, akkor értelmetlen fenntartani" - mondta.

Amint arról beszámoltunk, a kormány várhatóan szerdán dönt a déli határon felépítendő kerítés költségvetési kérdéseiről. A tervek szerint a költségvetés tartalékából különítik el a kerítés építéshez szükséges pénzt.

A Vajdaság Ma című hírportál tudósítójának a szíriai menekültek azt mondták, sem egy kerítés, sem egy fal nem akadályozhatja meg őket abban, hogy továbbmenjenek úti céljuk, Nyugat-Európa felé. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint úgynevezett NATO-kerítést építenek, ami azt jelenti, hogy arra rátesznek még egy olyan dróthálót, ami megakadályozza, hogy át lehessen mászni rajta.

Mindeközben a magyar diplomácia vezetője Luxemburgban azt mondta: Magyarország kezdeményezi, hogy a migráció ügyében ne csupán a máltai fővárosban tartsanak idén ősszel nemzetközi konferenciát a földközi-tengeri helyzet áttekintése végett, hanem rendezzenek Budapesten is értekezletet, amelyen megvitatnák a nyugat-balkáni migrációs útvonallal összefüggő problémákat.