2013 második negyedében történelmi szintet ért el a foglalkoztatási ráta, ám mindez nem a versenyszférának köszönhető - olvasható az MNB Inflációs jelentésében. Ez azért is érdekes, mert Matolcsy György jegybankelnök egyebek közt foglalkoztatási fordulatról is beszélt a hétvégén. A vállalati szektor munkakereslete rövid távon visszafogottan alakulhat, szögezik le a jegybanki szakértők. A tavalyi recesszió és a termelési költségeiket emelő adóintézkedések mérsékelték a vállalatok jövedelmezőségét, így a lanyha fogyasztói kereslet korlátozza a cégek áremelési lehetőségeit, ezért a jövedelmezőség helyreállítása érdekében a vállalati szektor bérköltségei visszafogására törekszenek.

A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak létszáma 2013 második negyedévében 1,4 százalékkal, júliusban 1,7 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában. A foglalkoztatottak létszáma a válság előtti szint fölé emelkedett. A nemzetgazdasági foglalkoztatottságot hosszabb ideje elsősorban a közfoglalkoztatás és a bővülő külföldi munkavállalás emeli, s nem a hazai versenyszféra. Az MNB szerint mintegy százezer olyan munkavállaló van, aki hazai háztartáshoz köthető, ugyanakkor külföldön dolgozik, ők is javítják a foglalkoztatási adatokat.

Az MNB munkaerő-piaci prognózisa
2013201320142014
régiaktualizáltrégiaktualizált
Nemzetgazdasági bruttó átlagkereset3,03,35,04,5
Nemzetgazdasági foglalkoztatottság változása-0,20,80,30,8
Versenyszféra bruttó átlagkereset3,53,53,03,0
Versenyszféra foglalkoztatottság-0,60,20,40,4
Versenyszféra fajlagos munkaköltség1,51,51,71,3
Lakossági reáljövedelem0,41,10,31,0
Forrás: MNB


Az MNB tapasztalatai szerint a cégek - élve az új Munka Törvénykönyve adta rugalmasabb foglalkoztatási lehetőségekkel - az elmúlt időszakban a ledolgozott munkaórákat csökkentették, vagyis valójában csökkent a munkaaktivitás. A foglalkoztatás azért nem csökkent, mert a vállalkozások nem elbocsátással kezelték a csökkenő keresletet, hanem a munkaidő csökkentését választották, vagy akár a részmunkaidős foglalkoztatás bővítésével, a túlórák eltörlésével. Így a konjunktúra erősödésével nőhet majd csak a foglalkoztatás, ugyanis addig a cégen belüli munkaerő-tartalékok bőven elegendőek az igények kielégítésre - magyarán a versenyszférában érdemi foglalkoztatásbővüléssel nem számolhatunk a közeljövőben.

Munkaórák változása

Az átlagosan ledolgozott munkaórák 2012 eleje óta érdemben mérséklődtek - szögezi le az MNB. A legalább 60 órában foglalkoztatottak munkaóráinak számában hosszabb ideje csökkenő tendencia figyelhető meg. Ez részben annak köszönhető, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya huzamosabb ideje emelkedik. Ugyanakkor csökkent a munkanélküliség, amit egyrészt a versenyszféra magasabb munkaerő-kereslete, illetve nagyobb részt a külföldön munkát vállalók és a bővülő közmunkaprogramok magyaráznak.

A jegybank elemzői szerint a következő hónapokban csökkenhet a munkanélküliség, ám az továbbra is 10 százalékos szinten marad. A magas munkanélküliség bérleszorító hatása továbbra is érezteti hatását, így a versenyszférában a bérek jelentős növekedésére nem számít az MNB. Hosszabb távon sem kecsegteti a munkavállalókat a jegybank: "A laza munkapiac lehetővé teszi, hogy a vállalatok a béremelések visszafogásával javítsák jövedelmezőségi helyzetüket. Emellett a huzamosabb ideig cél alatt alakuló infláció elősegítheti az inflációs várakozások mérséklődését, ami hozzájárulhat az alacsony bérdinamika fennmaradásához középtávon is."

Szerény reálbér-növekedés várható - de nem a versenyszférában

Az első félévben a vállalatok visszafogottan emelték a béreket, ami erőteljesebben jelentkezett a piaci szolgáltatásoknál, mint a feldolgozóiparban. Ugyanakkor mindkét ágazatban történelmi mélyponton van a rendszeres keresetek alakulása - írja az MNB. A "laza munkapiac" vagyis a magas munkanélküliség lehetővé teszi a cégeknek a béremelések halogatását. A bérek év elején visszafogottan emelkedtek, ennek köszönhetően 2013 első félévében összességében alacsony bérindexet figyelhettünk meg a versenyszférában. Mivel a cégek az éves teljesítményhez kapcsolódó jutalmakat zömmel az év utolsó két hónapjában fizetik ki, így változás csak mostanában várható.

Az MNB szerint a bruttó bérek 4,5 százalékkal emelkedhetnek 2014-ben, ám a versenyszférában 3 százalékos béremelés lehet. A béremelések jelentős része ugyanis a közszférában következik be - a pedagógus életpálya-modell bevezetésével. A jegybank ugyanakkor mérsékelte a béremelési várakozásait, júniusban ugyanis még 5 százalékos növekedéssel kalkulált - igaz jóval magasabb inflációval.

A versenyszférában várt 3 százalékos béremelkedés azonban még így is meghaladja a vállati szándékokat. Az Inflációs  jelentés által is megemlített, Hay Group 2013. augusztusi felmérése szerint a megkérdezett nagyvállalatok átlagosan két százalékos béremelést terveznek 2014-re. Ugyanakkor bizonytalanságra utal, hogy 2014-re közel felük még nem döntötte el, hogy emeli-e az alkalmazottai bérét. Az MNB szerint összességében a 2,4 százalékos 2014-es infláción felül a reálbérek 1 százalékkal nőhetnek jövőre az idei 0,3 százalék után.

Aktivitás,foglakoztatottság és munkanélküliség