Egy kellemes vacsora Varga Mihállyal és egy kellemetlen találkozó Orbánnal - nyilatkozta az origónak egy neve elhallgatását kérő forrás. A hírportál két másik, az IMF-el az elmúlt napokban egyeztető forrást is megszólaltatott, akik mind azt erősítették meg, hogy a tárgyalódelegáció egyelőre nem foglalt állást semmilyen ügyben, csak tájékozódtak.

Mindenesetre az már kiderült, hogy három fontos terület van, amiben egyelőre távol vannak az álláspontok. Ilyen például a jegybankra is kivetett tranzakciós adó, amit mind az Európai Központi Bank (ECB), mind az EU tiltana, márpedig ha végigviszik a törekvésüket, akkor ezzel akár százmilliárd forintot is kivehetnek a kormány zsebéből jövőre. A téma már csak azért is kényes, mert a jegybanktörvénnyel kapcsolatban már számos tárgyalások vannak túl a felek, így az origónak nyilatkozó forrás szerint "az EKB és az EU vezetői jogosan érezhetik, hogy a kormány rendszeresen és tudatosan hergeli őket".

A külföldi delegációnak a korán elfogadott költségvetés sem tetszik, mondván a szavazás során fiktív bevételekkel ellensúlyozták a kiadásnövelést, illetve beillesztették azt a 300 milliárdos akciótervet is, amelynek a nemzetközi szervezetek szerint nincs meg a fedezete. Az utolsó törésvonal pedig az, hogy az IMF, az EU és az ECB szerint a makrogazdasági környezet is lényegesen rosszabb, mint az a kormány gondolja.

Ennek következtében a tárgyalópartnerek attól félnek, hogy több százmilliárdos lyuk keletkezik a jövő évi költségvetésben, így a költségvetési hiány is jóval nagyobb lehet a Matolcsy által tervezettnél.

IMF: konstruktívak voltak a tárgyalások

A Nemzetközi Valutaalap delegációja hamarosan elkészíti jelentését a magyarországi látogatásáról - mondta szokásos washingtoni sajtótájékoztatóján David Hawley, IMF külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese, majd hozzátette, hogy a küldöttség - az európai szervezetek delegációjával az oldalán - konstruktív tárgyalásokat folytatott a magyar hatóságokkal. - számol be a portfólió.

További részletet azonban nem kívánt elárulni, ám kijelentette, hogy az egyeztetések folytatódni fognak.