Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogkeféket tették helyre most fogorvosok: az elektromos fogkefék és a kézi fogkefék hatékonyságát, a különböző elven működő elektromos fogkefék hatásosságát, valamint a helyes fogmosásra vonatkozó tájékoztatás eredményeit vizsgálták. A terjedelmes - közel 20 oldalas - több nemzetközi kutatás eredményeit összegző, a "Elektromos és kézi fogkefék hatékonyságának összehasonlítása az orális prevencióban" beszédes című elemzést bemutató cikk a Fogorvosi Szemle idei első számában jelent meg.

Bár elsősorban fogorvosoknak szóló szakcikkről van szó, laikusok számára is fontos eredményekről számol be. Ezek a következők:

  • Az elektromos fogkefék minimum annyira hatásosak, mint a kézi fogkefék;
  • Az elektromos fogkefék 9 százalékkal hatékonyabban távolítják el a lepedéket (plakkot) és 6 százalékkal jobban csökkentik a a fogínygyulladást (gingivitis);
  • A különböző elven működő - szónikus, ultraszónikus, ellenoszcilláló, oszcilláló-rotáló (pulzáló), körkörös, ionizáló - elektromos fogkefék közül az oszcilláló-rotáló (pulzáló) készülékek végeztek a legjobb eredménnyel.
Fotó: MTI

A szerzők (Nagy Pál, Kövér Krisztián, Gera István, Horváth Attila) szerint azonban a fogorvosok által megfelelően tájékoztatott páciensek megfelelően tudják használni a kézi fogkeféket, esetükben az elektromos fogkefék már nem lesznek hatékonyabbak. Így csak azoknál érhető el jobb eredmények az elektronikus készülékekkel, akik nem kaptak megfelelő szájhigiénés - fogmosási - útmutatót.

A kutatást készítő szakemberek szerint azonban fontos kiemelni azt a tényt, hogy az elemzésben vizsgált - például gyártók által szponzorált - tanulmányok a legfontosabb kritériumoknak ugyan megfeleltek, egyetlen olyan sem volt közük, amely ne lett volna részrehajló. "A rendelkezésre álló vizsgálatok mennynisége és követési ideje túl kevés ahhoz, hogy mélyreható következtetést vonhatnánk le az előrehaladott fogágypusztulásra gyakorolt hatásukról" - írják a szerzők, akik úgy vélik, az elektromos fogkefék teljes vizsgálatához a most elérhetőeknél hosszabb távú követéses vizsgálatokra lenne szükség.

Kisokos az elektromos fogkefékhez

A cikk elmagyarázza azt is, hogy a különböző típusú elektromos fogkefék hogyan működnek.

  • Szónikus: a sörték laterális elmozduló mozgást végeznek 250 Herz körüli frekvenciával, mely 3-4 milliméter amplitúdójú kilengést a fogkrém-nyál oldatban mikrocirkulációt vált ki, ami hozzájárulhat a lepedék feloldásához.
  • Ellen-oszcilláló: a két sorban elhelyezett szomszédos sörtecsomók (általában 6-10 darab) egymástól függetlenül váltakozó irányba forognak.
  • Oszcilláló-rotáló (pulzáló): a sörtéket tartalmazó fej váltakozva rotál 60° kilengéssel egyik, majd másik irányba. Ide soroltuk ennek továbbfejlesztett háromdimenziós változatát is, ahol a fej még pulzáló mozgást is végez merőlegesen az előző mozgáshoz képest. A hibrid fogkefék is ebbe a csoportba, ahol az oszcilláló-rotáló fej mellett még egy további kiegészítő fej is található.
  • Körkörös: a fogkefe feje csak egy irányba végez forgómozgást.
  • Ultraszónikus:a sörték ultrahangtartományban (> 20 kHz) vibrálnak, amely szintén mikrocirkulációt vált ki a fogfelszínen.
  • Ionizáló: Az elemi sörteszálak elektromosan töltöttek. Működésük alapja a fogfelszín elektromos polaritásának megváltoztatása révén a plakk kötődésének megakadályozása.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.