Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem megalapozott a széndioxid föld alatti tárolásának szánt szerep a klímaváltozás elleni küzdelemben − állapította meg az Energiaklub tanulmánya. A szervezet szerint a geológiai tárolás annak ellenére kap egyre nagyobb figyelmet a nemzetközi tárgyalásokon, hogy a módszer körül sok a bizonytalanság. Az úgynevezett CCS (Carbon Capture and Storage) technológia lényege, hogy a fosszilis energiahordozók égetése során keletkező széndioxidot egy bonyolult és költséges eljárás keretében leválasztják, majd csővezetékeken a kőzetrétegbe juttatva elhelyezik.

Világviszonylatban csupán alig tucatnyi működő CCS-projekt ismert, Európában pedig jelentős késésben vannak a kísérleti projektek. Ennek ellenére az unió napirendjére tűzte a föld alatti széndioxid-tárolás lehetőségeinek kiaknázását, mint a távlati klímacélok "elengedhetetlen" kellékét. Az Energiaklub szerint kérdés, hogy tisztán éghajlatvédelmi célok állnak-e a tervezett közel 3,5 milliárd eurós támogatás mögött, vagy adott esetben a Kínával, az USA-val és Ausztráliával szembeni gazdasági versenyelőny ígérete húzódik meg a háttérben.

A széndioxid föld alatti tárolásában rejlő valódi potenciál megállapításához a tanulmány három forgatókönyvet is elemez, amelyek alapján elenyészőnek látszik annak az esélye, hogy 2015 előtt érdemi beruházások induljanak meg. A szervezet szerint az előrejelzések 24−90 euró közé teszik a CCS tonnánkénti költségét, amely akár meg is duplázhatja az előállított energia árát − ráadásul ennél egyelőre olcsóbban lehet kvótát venni az EU ETS piacon.

Magyarországon sem megalapozott a technológia

A CCS-technológia csupán jelentős állami támogatás mellett lehet működőképes, ezzel azonban erőforrásokat vonhat el a bizonyítottan eredményes klasszikus eszközöktől, például az energiahatékonyságtól. A tanulmány végkövetkeztetése szerint ennek megfelelően a CCS létjogosultsága hazánkban nem megalapozott.