Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kedden az Országgyűlés elé került adótörvény javaslatból kiolvasható, hogy a kormány szándéka szerint 2015-től 35,7 százalékról jelentős mértékben 51,17 százalékra emelkedne többek között az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi Pihenő Kártya, az önkéntes nyugdíjpénztári- és egészségpénztári hozzájárulás, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, a munkahelyi étkeztetés közterhe.

Az intézkedés éppen azokat sújtaná a legjobban, akik a legjobban rászorulnak a támogatásra: a jellemzően kiskeresetű munkavállalókat, akik tisztességesen dolgoznak, de bérük nem elegendő arra, hogy tisztességesen megéljenek belőle - írja közleményében a LIGA Szakszervezetek, majd hozzáteszik: a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, vagy éppen a helyi bérlet munkáltató általi támogatása az ő számukra a mindennapi megélhetés egyik alapfeltétele. Amennyiben a munkáltatók közterhei a béren kívüli juttatások nyújtása által nőnének, nagy valószínűséggel a költségek áthárulnának a munkavállalókra. Ez pedig gyakorlatilag jövedelemcsökkenést jelentene - véli a szervezet.

A LIGA Szakszervezetek szerint éppen ezért az önkéntes nyugdíjpénztári- és egészségpénztári hozzájárulások közterheinek emelése szintén elfogadhatatlan, hiszen "társadalmunkban elengedhetetlen az öngondoskodás fontosságának hangsúlyozása, és annak támogatása".

A LIGA Szakszervezetek ezért azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza javaslatát, és továbbra is legalább a jelenlegi mértékben tegye lehetővé a munkáltatók számára munkavállalóik jólétének támogatását.

Az internetadó sem jó

A LIGA Szakszervezetek egyúttal tiltakozik az ún. internetadó bevezetésének terve ellen is, mert az csak tovább mélyítené a szakadékot a társadalom gazdagabb és szegényebb rétegei között, továbbá ellentétes a demokratikus alapnormának számító szabad információ megosztás- és elérés elvével. A LIGA Szakszervezetek ezért arra kéri a kormányt, hogy saját korábbi véleményével összhangban, álljon el az internetadó bevezetésének tervétől.