Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utolsó körös módosító javaslatokat tárgyalta pénteken a költségvetési bizottság a 2017-es költségvetés kapcsán. Természetesen most is csak a kormány saját módosításainak volt esélye - azokat a fideszes bizottsági többség megszavazta, az ellenzéki módosításokkal érdemben már nem is foglalkozott a grémium.

A 2017-es költségvetés tervezetét alig egy hónapja nyújtották be, a parlament azóta megtárgyalta a javaslatot és már készülnek a végszavazásra. A vita során a kormány nem engedte el a gyeplőt; képviselői módosítást alig fogadott be, az utolsó érdemi költségvetési bizottsági ülésen viszont szétbombázta saját előterjesztését, miután 135 milliárd forintos átrendezésre tett javaslatot, persze mindezt papíron nullszaldósan, hisz egyes kiadásokat csökkentett, illetve emelte az adóbevételeket.

Totális államosítás mellé jön az önkormányzati adó

A közoktatás totális államosítását az emberminisztérium vezetése a múlt héten jelentette be, miután több hónapig látszategyeztetést folytatott  a köznevelési kerekasztalnak nevezett kormányzati konferencián. Az "egyeztetések" után a szaktárca bejelentette, hogy a teljes közoktatás állami kézbe veszik - magyarán az utolsó iskolákat is elveszik az önkormányzatoktól 2017 januárjától. Ha nincs iskola állami támogatás sem jár, ezért a kormány 26,7 milliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ám nem áll meg félúton.

A javaslat bevezeti az önkormányzatokra kivetendő új adót, az "önkormányzati szolidaritási hozzájárulást" ami 21,3 milliárd forintos adó jellegű elvonást jelent az iskolafenntartó önkormányzatok számára. A kormány azonban még tovább szorít az önkormányzatokon az államosított oktatás finanszírozása érdekében. Eddig a költségvetés minden beszedett forint idegenforgalmi adót 1,55 forinttal egészített ki, januártól már csak egy forintot ad. Az így felszabaduló forrásokat a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésre fordítja - aminek egyébként megszüntetését ígérte a köznevelési kerekasztalon.

Emelkedik a bírák bére

A kormány javaslatára 2017-ben az eredeti nettó 16 milliárd forinttal szemben nettó 20 milliárd forint fordítható a adóhivatalnokok premizálására. Az előterjesztés szerint ha elérik a tervezett bevételeket, ami inkább függ a gazdasági növekedéstől, mint a beszedés hatékonyságától, akkor negyedévente nettó öt milliárd osztható el. A bírói, ügyészi fizetések az idei októberi 5 százalékos emelés után, januártól további öt százalékkal emelkedhetnek, erre is indítványt tett a kormány, illetve biztosítják az ehhez szükséges forrásokat.

Rászállnak az Uber-re

Külön Uber-ellenes előirányzatot javasol a kormány, legalábbis ezzel is indokolja a Nemzeti Közlekedési Hatóság létszámának 130 fővel való emelését. A 130 új ellenőr - amely azért más közúti fuvarozókra is figyel -, évi 995 millió forintos pluszkiadást jelent, ezt a pénzt bírságbevételek növelésével kell kitermelnie a kormánynak. A bírságbevételekből így jövőre a költségvetés 24 milliárd forintot remél.

Milliárdok mennek szállodaépítésekre

A kormány 15 milliárd forinttal megemeli a fejlesztési tárca turisztikai célelőirányzatát, így jövőre a turizmus állami támogatására már 20,8 milliárd forint jut. A most javasolt 15 milliárd forintos emelésből 10 milliárd forintot szállodaépítések támogatásra osztanak majd szét. Plusz 4,9 milliárd forint "versenyképességi fejlesztések, kommunikációs feladatok " támogatására megy. A plusz 4,9 milliárd az új állami Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-n keresztül folyik el, részben a cég működést szolgálja.

Tovább ömlik a pénz a sportba

A kormány lesöpörte az asztalról a családi pótlék emelésére tett MSZP-s javaslatot, mondván a 2006-os nagy összegű emelés után sem nőtt érdemben a gyermekvállalás Magyarországon, de a sport támogatásra további milliárdokat szavaztak meg. Egészséges nemzet leszünk, döntött a kormány, ezért az eredeti 2,3 milliárdról 5,1 milliárd forintra emelték a "kültéri sportparkok fejlesztésre" szánt pénzt. Eddig ilyen előirányzat nem volt a költségvetésekben, a pénzből panelházas, sűrűn lakott területeken terveznek "fit parkokat létesíteni"

Örülhetnek a kézilabdázók a maguk plusz 3,5 milliárdjának, így jövőre 5 milliárdot kapnak a költségvetésből "munkacsarnokok" építésére. A Magyar Kézilabda Szövetség ezen felül további 1,9 milliárdot is kap a működésére. A birkózók sem szomorkodhatnak Németh Szilárd birkózóelnök kilobbizta az egymilliárd forintot a "Központi Birkózó Akadémiára". Természetesen a futballisták sem maradhatnak ki a pénzesőből: az MLSZ és a fociakadémiák támogatására plusz 3 milliárdot szavaztak meg a képviselők, így erre célra 7 milliárd forint jut.

Szolid, 500 millió forintot kap a Magyar Korcsolyázó Szövetség, elnök Kósa Lajos. Plusz 1,5 milliárd forintot - így már 3 milliárdot - kap a Szegedi Ifjúsági (sport)Centrum. Az indoklás szerint többfunkciós szabadidő központ épül a harmadik legnépesebb magyar városban.

Futottak még - hízik a Kövér-gárda

Tovább terebélyesedik az Országgyűlés Őrség is: jövőre 98 új rendőrt vesznek fel, ami plusz 850 millió kiadással jár. Az indoklás nem szól arról, hogy a parlament épülete lett nagyobb, vagy miért is van szükség a gárda létszámának emelésre. Plusz 1,9 milliárdot - így 5,4 milliárdot - kap a református egyház öt különböző fejlesztésre, leginkább templomépítésekre, de jut pénz a budafoki református iskola bővítésre is.

A kormányhivatalok építésére, tatarozásra plusz 5,5 milliárdot szavazott meg a kormány, így már 8,6 milliárdot költhetnek erre a célra 2017-ben.

Jól lobbizott Andy Vajna is, most nem mint a TV2 tulajdonosa, hanem mint a kormány filmügyi biztosa. A Nemzeti Filmalap támogatását 2,5 milliárd forinttal emelték meg, így filmgyártásra csak jövőre 7,6 milliárd forint jut.