Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaság változásával a munka jellege is változik; egyre több feladatot végeznek el robotok, egyre több helyről szorul ki az emberi munkaerő, ezzel indokolja a Párbeszéd, hogy felvetették az úgynevezett robotadó bevezetésének ötletét - mondta a párt szóvivője, Tordai Bence az Inforádió.hu szerint. Azt mondjuk, hogy a robotadóra azért van szükség, hogy némileg ellensúlyozza azt, hogy villámgyorsan fogják kiszorítani a robotok az embereket a munkahelyeikről.

Ez a következő évtizedek fejleménye lesz, de már a 2015-2020 közötti időszakban is körülbelül hétmillió munkahely szűnik meg a technikai fejlődés eredményeképpen, és csak kétmillió új keletkezik. Ez azt jelenti, hogy egy új típusú munkanélküliséggel kell szembenéznünk - mondta Tordai Bence.

A robotadó javaslatnak arra is választ kell adnia, hogy mit kezd az állam azokkal az emberekkel, akik a robotizáció, automatizáció miatt veszítik el a munkájukat. A Párbeszéd azt mondja évek óta, hogy alapjövedelemre van szükség, mert ezek az emberek nem fognak tudni újra elhelyezkedni, egyre kevesebb állás lesz, főleg az alacsonyan képzettek számára.

A Párbeszéd szóvivője elmondta, az adó mértékét egyelőre nem tudnák meghatározni. A párt azt javasolja, hogy a kormány forduljon az Európai Tanácshoz, hogy az európai országok közösen dolgozzanak ki egy javaslatot, amely egyrészt figyelembe veszi, hogy az egymás közötti versenyképességnek sem szabad ennek következtében változnia, de arra is tekintettel is van, hogy a globális gazdasági versenyben ne csökkenjen Európa súlya.

2016-ben egy luxemburgi EP-képviselő nyújtott be javaslatot a robotizáció következményeinek orvoslására, ám azt akkor az Európai Parlament nem támogatta. A Párbeszéd célja, hogy Magyarország ezt a témát visszahozza az európai közgondolkodásba - tette hozzá a szóvivő.