Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. 2013 utolsó hónapjában mesterségesen csökkentette az államadósság mértékét, akkor egyetlen hónap lefogása alatt 455 milliárdnyi adósságot tüntettek el a könyvekből - vélhetően annak érdekében, hogy tudják hozni a csökkenő államadósság-pályát. Ezzel szemben januárban az ÁKK előzetes adatai szerint 843,9 milliárd forinttal nőtt az adósság, így az elérte 22842 milliárd forintot, ami a GDP 77,9 százaléka.

A központi költségvetés adóssága 2010-2014 (milliárd forint)
Kép: Napi.hu

Az ÁKK csak a központi költségvetés adósságát publikálja, az államadósságba ezen túl még beletartozik az önkormányzatok és költségvetési rendszeren túli pénzügyi alapok adóssága is.

A januári emelkedés mértéke meglepő, ugyanis a hónap utolsó napjaiban (január 29.) törlesztett egymilliárd eurónyi (300-310 milliárd forintnyi) kötvényt, ami arra utal, hogy az ÁKK a decemberi kitárazás után januárban komoly forrásbevonásba kezdett. Ez utóbbi a volatilissé vált pénzpiacon szerencsés döntésnek is minősíthető, hisz múlt heti kötvényaukciókon volt, hogy az alacsony kereslet miatt az ÁKK nem bocsájtotta ki az előre tervezett mennyiséget.

Az ÁKK 2014-es kibocsátási tervéből kiderül, hogy az idén még 1,7 milliárd eurónyi devizakötvényt kell törleszteni. A 2008-as IMF-EU hitelkeretből az Európai Bizottság részére 2 milliárd euró hitelt és 0,7 milliárdnyi fejlesztési hitelt kell visszafizetni a lejáró 4365 milliárdnyi forinttörlesztés mellett. Az idén lejáró 5,4 milliárd eurónyi devizahitellel és kötvénnyel szemben 2014-ben 4,6 milliárdnyi devizakibocsátást tervez, ugyanis a tavaly októberi kötvénykibocsátások már részben az idei törlesztések fedezetét teremtették meg.

A központi költségvetés adóssága 2005-2014 (milliárd forint)
Kép: Napi.hu