Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy az új beruházás fontos lépés mind a magyar oktatásnak, mind a magyar egészségügynek, és fontos a magyar-kínai orvostudományi együttműködésének, amelynek több évre visszanyúló hagyományai vannak.

Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a magyar emberek egészségét megőrizzük, és ennek fontos része a hagyományos európai képzés, de az úgynevezett komplementer gyógyítás kiemelkedő része lesz az is, amit majd a hagyományos kínai gyógyászati részleg fog nyújtani - mondta. A kínai gyógyítási részlegnek komoly szerepe lesz az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban is.

Az Emmi parlamenti államtitkár elmondta, a Szentkirályi utca 12. szám alatt lévő - most parkolónak használt - telken épül meg a hatszintes épület, a beruházáshoz a Semmelweis Egyetem 800 millió forinttal, a kormány pedig 1,4 milliárd forinttal járul hozzá.

Rétvári Bence jelezte, a beruházás szervesen illeszkedik az utóbbi évek egészségügyi fejlesztéseibe, amelyek során 71 kórházat újítottak fel, 23 új rendelőintézet épült és 54 megújult, továbbá 31 mentőállomást hoztak létre, 97-es pedig felújítottak, valamint 496 új mentőgépkocsi beszerzése zárult le.

Az alapkőletételre a Kína és a közép- és kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fóruma keretében került sor.

Az alapkövet jelképező kapszulát - amelyben az alapító okiratot és az épület alaprajzát helyezték el - egyebek mellett Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyettes, Li Pin kínai egészségügyi és családtervezési miniszter, Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora és Nagy Zoltán Zsolt, az SE Egészségtudományi Kar dékánja helyezte el.

Nagy szakmai esemény jön

Több mint 200 kínai és 15 európai ország delegáltjainak részvételével rendezik Budapesten az egészségügyi miniszterek találkozóját a jövő héten. A többnapos rendezvény része a 16 kelet-közép-európai országot, valamint Kínát magába foglaló 16+1 formátumú együttműködésnek.

A Magyar Közlönyben szerdán jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint hagyományos kínai orvoslás részleg kialakításáról, továbbá gyógyászati, oktató- és kutatóközpont létesítésének előkészítéséről döntött a kormány.

E szerint a kormány egyetért azzal, hogy a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának fejlesztéseként a főváros VIII. kerületében, a Szentkirályi u. 12. szám alatti ingatlanon új épületet hozzanak létre, és ott hagyományos kínai orvoslási részleget alakítsanak ki. Ehhez 1,357 milliárd forint többletforrást biztosítanak az egyetem karának.
A Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpontot pedig a XV. kerületi Őrjárat u. 1-5. szám alatt hozná létre a kormány, az ott található 6-os és 7-es épületben. A központ tervezésének előkészítéséhez idén és jövőre is 110-110 millió forintot biztosítanak.

A felsőoktatási műhelyek támogatásáról itt írtunk.