Az MNB a korábbi évek hagyományai szerint szakértő zsűri ajánlásával választotta ki három művész tervei közül a végleges grafikai tervet az egyes emlékérme-témák esetében. A grafikai terveket is tartalmazó 2017. évi emlékérme-kibocsátási program ide kattintva tekinthető meg.

A program keretében két aranyérme-sorozatot bocsát ki a jegybank: az Árpád-házi Szent Margit születésének 775. évfordulójára tervezett műtárgy várhatóan 50 ezer forintos névértéken érhető majd el, míg a Arany János születésének 200. évfordulójára tervezett kisebb érme 5 ezer forintnyi névértéken kerülhet kibocsátásra.

Az ezüstérme- sorozatok köre nagyobb lesz: egyebek közt a Kiegyezés 150. évfordulójára tervezett érmék 20 ezer, az Arany János születésének 200. évfordulójára készülő érmék ezüst-változata 10 ezer, míg a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójának emléket állító érme ugyancsak 10 ezer forintnyi névértéken lehet majd elérhető.

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politikának megfelelően a nemesfém emlékérmék 2 ezer forintos címletű színesfém változata is megjelenik, mely érmeképében a nemesfém emlékérmével azonos. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg - hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank.