A 2012-es szabálysértési törvény fő szabályaként a szabálysértési bírság befizetését az ellenőrzi, aki azt kiszabta. A múlt év márciusától hatályos módosítás viszont lehetővé tette, hogy a helyszíni bírságok és pénzbírságok beazonosítását, könyvelését, a befizetéssel kapcsolatos adatrögzítést ne a bírságok végrehajtásáért felelős hatóság, hanem az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott központi szerv végezze. Ezt jelölte most ki a belügyminiszter.

Az indoklás szerint így jelentősen csökkent az általános szabálysértési hatóság leterheltsége, valamint átláthatóbbá válnak a központi költségvetést illető szabálysértési bírságok befizetésére vonatkozó adatok.

A tervezet felsorolja, hogy mely szervek által kiszabott szabálysértéseket kezeli a jövőben a központi szervezet. Első helyen szerepel a járási hivatalokban működő  általános szabálysértési hatóság által kiszabott pénzbírság, helyszíni bírság, rendbírság, továbbá a szabálysértési költség.

Második a bíróság által kiszabott és az általános szabálysértési hatóság által végrehajtott pénzbírság, rendbírság és szabálysértési költség, majd a hivatásos katasztrófavédelmi szerv által kiszabott helyszíni bírság következik. Végül a a közlekedési hatóság ellenőre, a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, az erdészeti hatóság, a halászati őr és a mezőőr által kiszabott bírság szerepel a listán.