Egyre nagyobb a nyomás Spanyolországon, ami a politikusok kijelentésein is egyértelműen érezhető. Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök látszólag mindent megtesz azért, hogy megnyugtassa a befektetőket. Tegnap - egy nappal azt követően, hogy három spanyol közgazdász az egyik vezető spanyol napilapban távozásra szólította fel a kormányt - egy új, közös fiskális hatóság létrehozására tett javaslatot. Egy ilyen intézet felállítása nyílván csak hosszú távon jelentene megoldást az eurózóna problémára, és ezzel Rajoy is tisztában van.

Nem ez az első alkalom, hogy politikus a fiskális integráció mélyítését szorgalmazza, de a dolog most sürgetőbb, mint korábban volt. Az uniós állam- és kormányfők a június végi EU-csúcsra készülnek, amelyen valószínűleg a bankunió létrehozásán kívül a fiskális integráció mélyítését is fontolóra veszik.

Kérdés azonban, hogy addig változik-e a német álláspont. Angela Merkel egyelőre úgy gondolja, hogy ilyen intézkedésekre csakis akkor kerülhet sor, ha létrehoznak egy, a nemzeti szuverenitás sérülésével járó, szorosabb fiskális uniót.