Az MNB augusztus 1-jén, a forint bevezetésének 70. évfordulója alkalmából 10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forint  névértékű színesfém változatát bocsátja ki, valamint forgalomba helyezi az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát - közölte a jegybank.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök - vagyis azokat elvileg a mindennapokban is lehet használni. Előlapjuk a megújított 20 ezer forintos bankjegy grafikai elemeit idézi fel, rajtuk mikro-írással az évfordulós megemlékezés legfontosabb üzenetei (ÉRTÉKEK - FEJLŐDÉS - TRADÍCIÓ - IDŐTÁLLÓSÁG - STABILITÁS) kerültek ábrázolásra. Az előlapon találhatóak a kötelező érmeképi elemek: a "MAGYARORSZÁG" felirat, a 10 000 illetve a 2000 értékjelzés és a "FORINT" felirat, a "BP." verdejel, valamint a "2016" verési évszám. A grafikai háttérben mikro-írással a jelenleg hivatalban lévő elnök, dr. Matolcsy György aláírása, ezzel párban a hátoldalon a forint bevezetésekor regnáló elnök, dr. Oltványi Imre szignója is helyet kapott.

A hátoldalon az 1946. augusztus 1-jén kibocsátott forint és fillér érmecímletek, valamint az akkori 10 forintos bankjegyen látható ún. Kossuth-címer képe jelenik meg fő motívumként. Köriratként a "HETVENÉVES A FORINT" felirat olvasható, alul pedig az 1946-os évszám szerepel a forint bevezetésének évére utalva. Az utalást még inkább erősíti, hogy a dátum első számjegyét az egykori egy forintos érme ihlette. A hátoldalon látható a tervező Kósa István kis méretű mesterjegye.

Kép: Forrás: MNB

Az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készül, súlya 31,46 gramm; a színesfém réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből, súlya 30,8 gramm, átmérőjük azonos 38,61 mm, szélük recézett. Az ezüst emlékérméből 5000 darab készíthető tükörfényes (proof), a színesfém változatból szintén 5000 darab selyemfényes (BU) kivitelben.

Az évforduló jelentőségére való tekintettel az MNB az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja 2 millió példányban.

Az új 50 forintos érme technikai paramétereiben azonos a készpénz-forgalomban szereplő 50 forintos érmékkel, névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a megújított 10 000 forintos bankjegyről vett motívum, közepén Magyarország címerével látható, alsó köriratban pedig a "HETVENÉVES A FORINT" felirat szerepel. Az emlékérméket és az új 50 forintos tematikus oldalát Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. nyugalmazott fővésnöke tervezte. Az új 50 forintos forgalmi érmével a készpénz-fizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhatunk majd.

Mindezzel párhuzamosan az MNB emlékiállítást is szervez: a kiállítás a Budapesti Corvinus Egyetem C épületében 2016. augusztus 1. és 2016. szeptember 30. között tekinthető meg. A 70 éves a forint kiállítás felöleli a forint pénzrendszer teljes történetét, kitekintve a forint előképének számító középkori magyar aranypénzekre, illetve a XVI. századi ezüst tallérokra is. Fókuszában a forint 1946. augusztus 1-jei bevezetése óta eltelt 70 év gazdaságtörténeti, numizmatikai bemutatása áll. A kiállítás emellett a bankjegyeken és érméken keresztül megismerteti a bankjegy-hamisítás elleni küzdelmet, a technikai fejlődést. A kiállítás 2016. augusztus 1.-szeptember 30. között tekinthető meg hétköznap 10 és 18 óra között a Corvinus Egyetem C épületé-ben. Az ünnepélyes megnyitóra és kibocsátásra augusztus 1-jén 11 órakor kerül sor.