A nemzetközi sportszövetségekkel való egyeztetések nyomán módosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Az új változat szerint az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák, a sajtó- és közvetítőközpont pedig a Hungexpo területén lenne.

A Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett módosítást 23 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A dokumentum szerint a módosítások hozzájárulnak az olimpia gazdaságosabb megrendezéséhez. A változtatások - mint írták - a Master Plan és így a pályázat erősítését szolgálják a következőképpen: a versenyhelyszínek esetében a módosított terv biztosítja, hogy az összes javaslat megfelel a legoptimálisabb utóhasznosítási, valamint fenntarthatósági igényeknek. Ha nincs megfelelő utóhasznosítási lehetőség, akkor az új létesítmény ideiglenes megoldással való megépítése javasolt.

A versenyhelyszínek más vagy új helyre áthelyezése mellett a sajtó- és közvetítőközpont, valamint a médiafalvak elhelyezését is érinti a módosítás. A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók.

Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Az elfogadott előterjesztés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel történő további egyeztetés nyomán a pályázat harmadik szakaszában is módosulhat a helyszínkiválasztási javaslat, amelynek alapján a végleges dokumentumot előreláthatóan 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A változtatások között szerepel például, hogy a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegyen tartanák a mountain bike versenyeket, a box a Hungexpo helyett az Óbudai-szigeten kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének. Az olimpia nyitó- és záróünnepségét a javaslat szerint az Olimpiai park helyett a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg.

A Fővárosi Közgyűlés az említett módosítások mellett elfogadta az olimpiai pályázat második szakaszában benyújtandó dokumentumokat.

Szeneczey Balázs ellenzéki képviselők kijelentésére reagálva azt hangsúlyozta, Magyarország és Budapest képes arra, hogy olimpiát rendezzen 2024-ben. Fekete Miklós, az olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a változtatások költségcsökkentéssel járnak. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester azt kérte, hogy a jövőben a tervezés során egyeztessenek a kerületekkel.

MSZP: ebbe tönkremegy a főváros és az ország

Az MSZP a 2024-es olimpiai rendezéstől történő elállást kéri a kormányoldaltól, mivel szerintük az esemény csak a főváros és az ország tönkretételével lenne lebonyolítható Budapesten. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "nem az a hazafias, aki fejjel megy a falnak".

A közgyűlésnek az olimpia helyett a "lerobbant kórházak és a magára hagyott iskolák" mellé kellene állnia. "Mi budapestiek sem vagyunk hülyébbek, mint a rómaiak, ha ők fel tudták ismerni az érdekeiket, akkor nekünk is fel kell" - mondta Horváth Csaba arra utalva, hogy az olasz főváros a közelmúltban elállt az olimpiarendezéstől.

A szocialista politikus ismételten felszólította a közgyűlés kormánypárti képviselőit, hogy saját pénztárcájukból fizessék vissza azt a több mint 600 millió forintos kárt, amit a Mahir-perrel okoztak.

Az MSZP másik képviselője, Szaniszló Sándor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közgyűlés "önként és dalolva" csatlakozik az állami szemétszállítási holdinghoz, ami 2 milliárd forintos veszteséget jelent majd a városnak. Az ellenzéki politikus szerint ez a főpolgármester állításával szemben azt eredményezheti majd, hogy Budapest piszkosabb lesz a jövőben.

Szaniszló Sándor emellett felszólította a főpolgármestert, hogy indítson fegyelmi eljárást a Főtáv vezérigazgatójával szemben, a vállalatnál tavaly "fillérekért" értékesített hivatali autók ügyében.

LMP: Magyarországnak nem érdeke az olimpia

Az LMP szerint Magyarországnak nem érdeke, hogy 2024-ben olimpiát rendezzen. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormányoldal egyértelműen hülyének nézi a budapestieket, ugyanis úgy módosítaná az olimpia rendezési tervét, hogy abban több új helyszín is szerepel, miközben a költségek nem emelkednek.

"Róma sem véletlenül lépett vissza" - mondta, majd hozzátette, Budapestnek először a hétköznapjait kellene megfelelően megszerveznie. Az LMP képviselője példaként említette a 3-as metró felújítása alatti buszpótlás megoldását. Csárdi Antal szólt továbbá arról, szerinte az olimpia ügye is azt mutatja, hogy a "kormány túszul ejtette a fővárost".

Tarlós: provokáció a vitanap

Tarlós István főpolgármester provokációnak minősítette azt a szocialista kezdeményezést, amelyben egy közgyűlési vitanap lebonyolítását kérték az elmúlt tíz év visszásságainak kibeszélésére. A szocialista Horváth Csaba napirend előtti kezdeményezésére reagálva Tarlós István kijelentette: személyes véleménye szerint Horváth Csaba a politikusoknak ahhoz a szűk rétegéhez tartozik, akik azt gondolják, hogy az ellenzék egyetlen dolga az "ostoba cirkuszok" tartása. Ne akarjon olyan vitanapot rendezni, ahol megpróbálják összemosni "a maguk disznóságait" az utóbbi hat évben történtekkel - mondta Horváth Csabának a főpolgármester.

Együtt: nem biztonságos megoldás a mobilgát

Az Együtt szerint a Duna-partra tervezett mobilgát nem jelent biztonságos megoldást a Római-part árvízvédelmére. Pataki Márton, az ellenzéki párt budapesti elnöke szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester hazugságának nevezte, hogy ebben a kérdésben a Római-parti fák megmaradása és az emberek biztonsága között kellene választani. Kiemelte, a mobilgát egy olyan új technológia, amelyet ilyen hosszan, három kilométeres szakaszon még sehol nem alkalmaztak az országban.

Az Együtt politikusa szerint csak a kisebbik probléma, hogy a mobilgát húszméteres környezetében nem ültethetők fák, a technológia nagyobb gondja, hogy árvíz esetén egy hiba nem kisebb szivárgásokat, hanem javíthatatlan gátszakadást jelent majd.

Pataki Márton közölte, az Együtt a helyszínen ötven fatáblával próbálta felhívni a figyelmet erre, azonban a hétvégén valakik "politikai megfontolásból" ellophatták azokat. Az ellenzéki politikus szerint a csak létrával elérhető táblák eltávolítására Tarlós István főpolgármester mellett a Fidesznek és a helyi telektulajdonosoknak lehetett indítékuk.

DK: a kormány ne veszélyeztesse tovább a budapestiek utazását!

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította a kormányt és a főpolgármestert, hogy ne veszélyeztessék tovább a budapestiek utazását a 3-as metró felújításának csúsztatásával. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón elmondta, a közbeszerzési döntőbizottság felfüggesztette a 3-as metró pótlására kiírt busztendert, ami tovább késleltetheti a metróvonal felújítását.

Kiemelte, a kormány ebben az ügyben több mint egy éve "zsarolja" a fővárost, amelynek 23 milliárd forintos többletköltséget jelent, hogy Budapest új szerelvények vásárlása helyett szolgáltatást kell vásárolnia.

Gy. Németh Erzsébet szólt arról is, hogy szerintük már a közszolgáltatások elvégzését veszélyezteti a hulladékszállítás központosítása, a folyamat folytatódása esetén pedig "Budapest belefulladhat a szemétbe".