A Beszállítói programok (GOP-2012-1.3.1/D kódjelű) konstrukció célja azon vállalkozások támogatása, amelyek már rendelkeznek beszállítói múlttal és alkalmasak arra, hogy innovatív fejlesztéseik, belső hatékonyságuk növelése és kapacitásaik bővítése révén új megrendelőket és piacokat szerezzenek, ezzel a beszállítói hálózatokban kedvezőbb pozíciókat érhessenek el − derül ki az NFÜ kiírásából. Az elnyerhető támogatás 25−500 millió forint, illetve a projekt elszámolható költségének maximum 50 százaléka lehet. A támogatás forrása a vállalati innováció konstrukcióra (GOP 1.3.1.) 2011−2013-ban elkülönített 81,3 milliárd forint. Ezen idő alatt várhatóan 60-80 pályázatot támogatnak. A pályázatokat július 27-től lehet benyújtani, legkésőbb 2013. március 31-ig vagy a keret kimerüléséig. A nyerteseknek a projekt befejezési évét követő két esztendőben létszámtartást és árbevétel-növelést kell vállalniuk, valamint a projekt megvalósításának idején új piacokat keresni.

A K+f+i ernyőprojektek támogatására (GOP-2012-1.3.1/E) kiírt pályázat célja a vállalati kutatási-fejlesztési (k+f) tevékenység dinamikus növekedésének biztosítása a jelentős nagyvállalati k+f+i programok megvalósításának támogatásával − áll a tájékoztatóban. A pályázó vállalatok k+f tevékenységét felölelő úgynevezett ernyőprojekt keretében a vállalkozás új projektjeire, nagyobb fejlesztések részprojektjeire nyerhetnek támogatást, a megvalósítási időszak alatt elvégzendő k+f+i tevékenységével arányosan. A kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként a projektben új tudományos és/vagy műszaki eredmények, szellemi alkotások születhetnek, illetve a projekt révén új munkahelyek jöhetnek létre. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás akár 2 milliárd forint is lehet, illetve legfeljebb az összes elszámolható költség 50 százaléka. A legkisebb elnyerhető támogatás 40 millió forint. Ennek forrása szintén a GOP 1.3.1. (vállalati innovációs) 81,3 milliárdos kerete.

Kép: Stockfresh

Feltétel, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a vállalkozás által a 2010-es adóév után érvényesíthető innovációsjárulék-leírás összegét. Idén várhatóan 15-20 pályázatot támogatnak. A kérelmeket július 27-től december 31-ig lehet benyújtani. Az indulóknak vállalniuk kell a projekt befejezési évét követő üzleti évben vagy a k+f-létszám tartását, vagy a kutatási célú ráfordítások szintjének megőrzését, illetve az üzleti hasznosíthatóságot, vagyis a k+f tevékenységből és/vagy eredményéből származó árbevételnek bármely két egymást követő üzleti évben el kell érnie a támogatás legalább 30 százalékát.

Az Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatására (GOP-2012-1.2.1./B) hirdetett konstrukció célja olyan, elsősorban az Új Széchenyi terv kitörési pontjaihoz kapcsolódó komplex innovációs beruházások támogatása, amelyek az innovatív vállalkozások számára kutatási, műszaki fejlesztési, ikt- és a hozzájuk kapcsolódó próbagyártási infrastrukturális háttér kialakítását biztosítják innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok kialakítása és továbbfejlesztése révén − olvasható a kiírásban. A támogatás az elszámolható költség 70 százaléka lehet, 100 millió és 5 milliárd forint között. A két év alatt 15-20 pályázatot támogathatnak. A rendelkezésre álló keret 8 milliárd forint 2012−2013-ban. A pályázatokat augusztus 6-tól 2013. január 31-ig lehet benyújtani.

A pályázóknak vállalniuk kell, infrastrukturális beruházás esetén, hogy két olyan vállalkozás települ be az innovációs parkba, amelyek ugyanazon, érvényes akkreditációval rendelkező innovációs klaszternek olyan tagvállalatai, amelyek részt vettek ezen címpályázaton; vagy eszközbeszerzés esetén azt vállalják, hogy a beszerzett eszközök működtetésére 100 millió forint igényelt támogatásonként legalább egy új műszaki/természettudományi/orvosi/agrár szakirányú végzettséget igénylő munkahelyet teremtenek.