A Himalájában és más magashegységekben élők - a nagy tengerfeletti magasság miatt - természetesen alacsony deutériumtartalmú környezetben, hosszabb ideig élnek, körükben a daganatos betegségek is ritkábban fordulnak elő. A legújabb tudományos eredmények szerint a szervezetben létezik egy természetes deutériumcsökkentő mechanizmus, amely egészséges sejtekben megfelelően működik, a rákos sejtekben viszont ez a funkció sérül.

A csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásával ez a folyamat támogatható, ezért egyre több érv szól a funkcionális biokémiai hatással bíró deutériummegvonásra épülő eljárás mellett, amelyet Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója a világelsőként, több mint húsz évvel ezelőtt kezdett el vizsgálni. A kutatásokhoz 9 éve Boros G. László professzor is csatlakozott - olvasható a közleményben.

A két kutató áprilisban, a világ legjelentősebb rákkongresszusán, San Diegó-ban mutatta be a közös kutatások eredményeit, melyek a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul. Somlyai Svédország vezető orvostudományi intézetében, a Karolinska Intézetben is beszámolt tudományos eredményeiről.

Több mint hatszor tovább élhet, aki ilyen kezelést kap

Az amerikai rákkongresszuson ismertetett eredmények szerint a hasnyálmirigyrákosok várható túlélése hat és félszeresére - 6-ról 39 hónapra - nő a deutériummegvonás alkalmazásával. Kísérleteik szerint a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) fogyasztásával számottevően csökkenthető a szervezet deutériumszintje. A fiziológiás deutériumcsökkentés a daganatmegelőzés új eszköze lehet, mellyel a visszaesés kockázata is jelentősen csökkenthető a kezelésekkel már daganatmentessé tett betegeknél. A módszer alkalmazásával visszaszorítható a rákos megbetegedések előfordulása, javíthatók a betegek életkilátásai annál a betegségcsoportnál, amely csupán hazánkban 33 ezer ember halálát okozza évente.