A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Jelenleg hét szolgáltató típusú beruházás Magyarországra telepítésével kapcsolatban folytat tárgyalásokat a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA). Amennyiben mind a hét beruházást sikerül hazánkba telepíteni, úgy 1500 új munkahely létesülhet Magyarországon − tudta meg a hivataltól a Napi Gazdaság.

Az idén eddig négy cég döntött magyarországi központ alapítása mellett, közülük az Adminex adminisztrációs szolgáltatásokat végző központot hoz létre Budapesten, a DHL pedig egy úgynevezett order management központot, További két − egyelőre meg nem nevezhető − vállalat hasonló döntést hozott, ezek is a fővárosban kívánnak pénzügyi és ügyfélszolgálati központot kialakítani.

Magyarországon az ezredforduló táján jelentek meg az első regionális szolgáltató központok, eddig hetven telepedett le hazánkban s közel 30 ezer embert foglalkoztatnak. A nagyobbak, így az EDS, az ExxonMobil, az IBM, a Sykes vagy a Morgan Stanley egyenként 500−1700 munkahelyet teremtettek és tucatnyi multinacionális vállalat is létesített 50−600 fős regionális szolgáltató központot. Utóbbi körbe tartozik a Diageo, az Avis Europe vagy a Cemex. Sokan folyamatosan bővítik tevékenységüket, a kezdéskor tervezett létszámot lényegesen, akár több száz fővel meghaladta a munkaerő-felvétel és a következő évekre is további, jelentős bővítéseket helyeztek kilátásba. A Magyarországon letelepedett szolgáltató központok zöme regionális pénzügyi, számviteli, hr- és back office, illetve informatikai feladatokat végez. A jelenlétüket bővítő vagy újonnan megtelepedő vállalatok egyre komplexebb és magasabb hozzáadott értékű tevékenységet folytatnak.

A termelő beruházások esetében hullámszerűen növekvő érdeklődést tapasztal a HITA, jelenleg 68 befektetésről folytat kezdeti vagy már végső fázisban lévő tárgyalásokat, ami 20 százalékkal több annál, amennyi egy évvel ezelőtt a hivatal látókörébe került.