Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napilap szerint ilyen biztosítást eddig sem volt tilos indítani, az viszont nem volt egyértelmű, milyen devizaárfolyamon kalkuláljon a biztosító, amikor az adókedvezményt kiszámolja. Hozzátették: a most benyújtott adótörvénycsomag ezt is tisztázta, a Magyar Nemzeti Bank által az adóév utolsó napján közzétett devizaárfolyam alapján kell majd számolni.

A lap piaci szereplőkre hivatkozva azt írta: vannak lelkes biztosítók, de olyanok is akadnak, amelyek nem látnak komoly lehetőséget az eurós konstrukcióban. Azt írták: hogy az ügyfeleknek megéri-e az eurós terméket választani, az a potenciális hozamokon is múlik majd, ezek viszont egyelőre euróban még mindig alacsonyabbak lehetnek, mint forint alapon. A költségek viszont euró alapon nem biztos, hogy alacsonyabbak lesznek - tették hozzá.

Büntetik a nem fizetőket

Számos más pontosítást is tartalmaz még a benyújtott törvényjavaslat a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban. Az ügyfelek büntetésre számíthatnak, ha nem fizetik rendesen a díjakat.

Az állami támogatást húsz százalékkal növelten nem csak akkor kell visszafizetni, ha valaki idejekorán kiveszi a pénzt a nyugdíjbiztosításból, de abban az esetben is, ha a felhalmozott fedezet más okból - például díj-nemfizetés miatt - csökken.

Emellett a javaslat korlátozná a kiegészítő biztosítások után igénybe vehető adókedvezményt. A jogalkotó szándéka szerint csak a nyugdíjcélú megtakarítási részekre jár a támogatás, így ha a megtakarítási rész nem éri el a díj 90 százalékát, akkor adókedvezmény csak a megtakarítási részbe áramló összegre kérhető majd.