Az új szervezet, amely a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság nevet viseli, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében kezdi meg hamarosan működését.

Az alapkezelőnek első körben 50 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amelyhez GINOP forrásból 30 milliárd forintot biztosít az innovációs hivatal útján az EU, míg az MFB 20 milliárd saját forrást tol bele a cégbe. A cél, az innovatív vállalkozások támogatása, nemcsak pénzügyileg, hanem mentorálás által is.

A rendelkezésre álló összegből 10 milliárd a legkisebb cégekhez juthat el: itt alapvetően inkubátori szintű, a magvető fázist megelőző k+f+i fejlesztések kerülnek fókuszba és a számítások szerint több száz, de akár félezer induló vállalkozás kaphat közel tízmillió forintot.

További 16 milliárd forint adható innovatív cégek magvető jellegű tőkeigényeire, amely átlagosan akár 60 millió forintos támogatást is jelenthet mintegy 160-200 vállalkozás számára. A fennmaradó 24 milliárd forintra a már érettebb fázisban lévő cégek és projektek pályázhatnak, számukra átlagosan 350 milliós támogatást biztosíthat az állami alapkezelő.

A tervek szerint 2020-ig az állam akár több mint 1000 k+f+i területen aktív vállalkozásba is pénzt tehet az új alapkezelőn keresztül.

Az Állami Tőkealap-kezelő Társaság működéséhez szükséges feltételeket az MFB-csoport 2016. október végéig alakítja ki, az első befektetésekre 2017 első negyedévében kerülhet sor.