Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A képviselők 22 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett úgy döntöttek, a főváros igénybe kívánja venni az állami adósságátvállalást. A közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges nyilatkozatokat, és kösse meg a költségvetési törvény szerint szükséges megállapodásokat. Az állam február 28-áig 100,7 milliárd forint adósságot vállal át a fővárostól, ez nyolc hitelszerződést érint. Az adósságkonszolidáció első körében, 2013. június 28-áig az állam a főváros adósságának 60 százalékát, 104 milliárd forintot vett át.

A BKK kezelésébe kerül a KöKi Terminál P+R parkolója

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kezelésébe kerül a KöKi Terminálon megépült P+R (park+ride) parkoló, miután a közgyűlés megszavazta az erről szóló előterjesztést. Az egyhangúlag megszavazott javaslattal a háromszintes parkoló térítésmentesen kerül az önkormányzat tulajdonába, a használatbavétel még az előtt megtörténhet. A parkolóautomatákat, rendszámfelismerő kamerákat, térfigyelő kamerarendszert nyílt közbeszerzési eljáráson szerzik be, annak lezárultáig a rendszereket bérlik, hogy minél hamarabb megnyithasson a parkoló.

A BKK tervei szerint a parkoló üzemeltetésének éves becsült költsége 43 millió forint, míg a tervezett bevétel a kihasználtság mértékétől függően 18-33 millió forint között alakulhat. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a közgyűlésnek adott tájékoztatása szerint az autósoknak egy vonaljegy árának megfelelő összeget kell fizetniük egynapos parkolásért.

Elfogadták a forrásmegosztást

Elfogadta a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen illető források megosztását is a Fővárosi Közgyűlés. A forrásmegosztás szabályait törvény rögzíti, a főváros a bevételek 51 százalékára, a 23 kerület azok 49 százalékára jogosult.
Ennek értelmében a kerületi önkormányzatok összesen 95,55 milliárd, a fővárosi önkormányzat pedig 99,45 milliárd forintra jogosult. A főváros a keretből 7,82 milliárdot köteles a budapesti közösségi közlekedésre fordítani.

A múlt évi forrásmegosztáshoz képest újdonság, hogy a törvény nemcsak a kivetett helyi adókból származó bevételt sorolja a megosztott bevételek körébe, hanem az azokhoz kapcsolódó bírságokból, pótlékokból beszedett bevételt is.

Korlátozzák a plakátkihelyezést

A főváros környezetvédelmi és műemlékvédelmi okokra hivatkozva arról döntött, hogy a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, valamint szobrokra, emlékművekre és fákra is kiterjesztené a választásiplakát-elhelyezési tilalmat a februárban kezdődő kampányban A főjegyzői iroda erről szóló előterjesztését 18 kormánypárti képviselő támogatta, míg a jelen lévő 15 ellenzéki képviselő elutasította. A szavazást megelőző vitában az MSZP és a PM politikusai is kifogásolták a plakátok kihelyezésének korlátozását, mivel az szerintük az ellenzék választási esélyeit akarja rontani. Tarlós István főpolgármester a kritikákra válaszolva egyebek mellett azt mondta, rendteremtési céllal szigorítják a plakátozás szabályait, a változtatás mögött semmilyen pártpolitikai érdek nem áll. Megjegyezte továbbá, nem gondolja, hogy a plakátok száma szoros összefüggésben állna a választások kimenetelével.

A főjegyzői iroda előterjesztésében azt írták, a tavaly hatályba lépett, a választási eljárásról szóló törvény - a korábbi jogszabályhoz hasonlóan - felhatalmazást ad arra, hogy a fővárosi önkormányzat műemlékvédelmi és környezetvédelmi okból rendeletben tiltsa meg a plakátok kihelyezését. A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával döntött arról is, hogy nem ad hozzájárulást a tulajdonában álló középületeken történő választási plakátelhelyezésre, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is hasonló döntésre kérte. A korábbi szabályozást kiegészítve a budapesti plakátkihelyezési tilalom az idei kampányban kiterjed valamennyi aluljáróra, Duna-hídra, valamint közterületi szoborra, emlékműre és a teljes élő növényzetre.

Amit szabad a CÖF-nek...

A fővárosi képviselők döntöttek arról is, hogy a főpolgármester a választások után akár az érintett jelöltek, illetve jelölő szervezetek költségére is eltávolíttathatja a törvényi határidő letelte után az utcákon maradó plakátokat.

Az előterjesztés vitájában a szocialista Szaniszló Sándor és Hanzély Ákos, a PM politikusa is azt mondta, hogy a BKV felszíni hirdetési felületeit kezelő társaság nem hajlandó ellenzéki hirdetéseket közzétenni a fővárosi tömegközlekedési járműveken. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója erre válaszolva hangsúlyozta, az érintett hirdetési felületeket 1999 óta a Peron Kft. kezeli, az erről szóló szerződés pedig nem teszi lehetővé, hogy a társaság politikai alapon szűrje a hirdetőket.