Az Ipenerg az energiaadó csökkentését javasolja az energiahatékony vállalatok javára - mondta Somogyi István Zsolt, az Ipenerg Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés projektvezetője a szervezet sajtóbeszélgetésén. A kedvezményrendszer differenciálása jelentős pozitív hatással lenne az ipari energiafogyasztás csökkentésére.

Ez az adónem jelenleg évente mintegy 18 milliárd forinttal járul hozzá a költségvetéshez. A nem lakossági energiafogyasztást sújtó adóteher Magyarországon jelenleg is magasabb az EU által előírt minimumnál, illetve az EU-irányelv a jelenlegi itthoni lehetőségeknél tágabb teret ad a visszaigénylésre.

Az Ipenerg szerint az adónem jelenlegi formájában nem kellően ösztönzi a tudatos energia-felhasználást. A szervezet ezért javaslatcsomaggal fordult a nemzetgazdasági minisztériumhoz, amelyben az energiaadó levonására két jogosult csoportot jelölt meg az energiatudatos, illetve az energiahatékony felhasználókat. Az első csoportnak (a 20 százalékos adókedvezményért) egyéves időtartamra kellene vállalást tennie, amely időszak egyfajta felkészülést jelentene az energiahatékonnyá válás folyamatában. Az energia-hatékonnyá váló adóalanyoknak már 50 százalékos adóengedmény járna a szervezet javaslata szerint, ezt öt évre kaphatnák meg. Az Ipenerg számításai alapján ezzel a megoldás 2012 és 2016 között a nem lakossági energiafogyasztás 5 százalékát lehetne így megtakarítani.

A besorolásokat akkreditált auditor szervezetek végeznék a javaslat szerint, amelyek évente kiadott tanúsítványokkal igazolnák az adókedvezmény jogosultságát, az Ipenerg ezt a szerepet egy lehetőleg nonprofit, az adóügyekért felelős miniszter által kijelölt szervezeteknek szánná.