Egy átlagos kétgyermekes magyar család tavaly 120 ezer forintot költött havonta élelmiszerre, míg idén ez felment 160 ezer forintra, ezért a szakértők üdvözlik a kormány újabb áfacsökkentési ötletét - írta a Magyar Nemzet. Az agrártárca egyes sajtféleségek és felvágottak forgalmi adóját vinné le öt százalékra.

A korábbi áfacsökkentések a nyerstej- és a sertéstermelőknek kedveztek: növelték áraikat, amit a feldolgozók, majd a kereskedők áremelése követett. Így végül a kormány a sertéstartóknak és a tejtermelőknek segített, nem a fogyasztóknak. Egy elemző szerint ezzel az áfacsökkentés inkább csak egy a választások előtti mézesmadzaggá vált valódi kedvezmény helyett.

A szakértők egyébként a felvágottak esetleges áfacsökkentése esetén újabb csapdákat sejtenek, ugyanis nagy kérdés lesz, mi minősül kedvezményes áfájú felvágottnak? Például az egyben értékesített kolbász, szalámi is vagy csak a felvágott formában eladott? A pultnál felvágott vagy a felvágott formában csomagolt is?

A sajtoknál ugyanez a helyzet. Vonatkozna-e a kedvezmény például az ömlesztett sajtokra is, amelyeket a gyerekek szeretnek vagy sem?