Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatóság az M4 autópálya kivitelezésével összefüggésben a meglévők mellett további büntetőeljárást kezdeményezett gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása bűntettének gyanúja miatt, amely cégbírósági törvényességi felügyeleti eljárás indításával egészült ki. Az ellenőrök két esetben az alvállalkozók bejelentésének elmulasztását, ezzel a közbeszerzési törvény megsértését is feltárták, így jogorvoslati eljárást kezdeményeztek.

A Semmelweis Egyetem őrzésvédelmi szolgáltatásával összefüggésben szintén gazdasági adatszolgáltatás kötelezettségének elmulasztása bűntett gyanúja miatt tett feljelentést a hatóság az alvállalkozók ellen. Ebben az ügyben újabb szakértői vizsgálatok indulnak az esetleges további büntetőjogi feljelentések alátámasztására.

A Volánbusz Zrt.-vel szemben a közbeszerzési eljárás figyelmen kívül hagyása, ezzel a közbeszerzési törvény megsértése miatt jogorvoslati eljárás indult, mivel a megkötött, többször módosított őrzésvédelmi szerződés 2013 végén megszűnt, ám a felek új közbeszerzési eljárás lebonyolítása nélkül fenntartották a jogviszonyt.

A Korányi Projekt, valamint Medgyesegyháza szennyvízcsatorna-hálózatának felújítási projektje esetében az alvállalkozók bejelentésének elmulasztása miatt indított jogorvoslati eljárást a hatóság.

A közlemény felidézi: a Közbeszerzési Hatóság törvényi felhatalmazás alapján végzi a megkötött szerződések teljesítésével és az érvényben lévők módosításával kapcsolatos ellenőrzési tevékenységét. Az ellenőrzési terv, valamint közérdekű bejelentések alapján folyó vizsgálatok célja a törvény előírásainak maradéktalan betartása és a szabálytalanságok szankcionálása a közpénzek átlátható és felelősségteljes felhasználása érdekében.

Az első negyedévben 46 ügy vizsgálata indult el, amelyekből a jogsértések súlyosságát tekintve a hatóság kiemeli az M4 autópálya építését és a Korányi Projektet.