Az Orbán-kormány olyan javaslattervezeten dolgozik, amely szerint piaci árfolyamon váltanák át a dollármilliárdokra rúgó devizahiteleket forintkölcsönökre jövőre, ám könnyen lehet, hogy a parlamenti többség végül a piaci ár alatti árfolyamot fogad el. Nagyjából ezt tudta meg a Nomura International Plc feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető elemzője, Peter Attard Montalto meg nem nevezett magyar döntéshozóktól.

Az utóbbinak az lenne a célja, hogy lefaragják a devizahitel-probléma megoldásával egyidejűleg a pénzintézeteknek járó, a bankok adóterheit visszamenőleges hatállyal mérséklő adó-visszatérítést. A piaci árfolyamnál tíz százalékkal kisebb átváltási ár alkalmazása "megfelelő" lehet e cél elérésére. Az ezzel kapcsolatos kalkuláció azonban némileg kacskaringós.

Hol az egyensúly?

A bankok a Nomura szakértőjének számítása szerint 250 milliárd forint bevételre tehetnének szert annak köszönhetően, hogy a devizahiteleseknek visszafizetett összegek 2004-ig visszamenőleg mérséklik adóköteles jövedelmüket és ezzel az adójukat, valamint 2009-es mérlegfőösszegüket. (Az utóbbi azért érdekes, mert ennek alapján veti ki 2010 azóta az állam a banki különadót.) Ez az összeg járna vissza (pontosabban ezzel az összeggel csökkenthetik adójukat) - mindez azonban csak akkor igaz, ha a 2015-re ígért forintosítás piaci árfolyamon történik. Ha azonban ennél alacsonyabb áron, erősebb forintárfolyamon váltanák át a devizahiteleket, akkor a veszteség azonnal a bankoknál jelenne meg, következésképpen a pénzintézetek valószínűleg teljesen elbuknák a nekik járó adó-visszatérítést.

A piaci befektetők örülhetnek annak, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos elnyúló huzavona végére pontot tehet a parlament, ugyanakkor az adó-visszatérítés elkerülését szolgáló mesterséges árfolyam lehervaszthatja a mosolyt az arcukról - összegzi Montalto elemzését. A gazdasági minisztérium és a Fidesz nem kommentálta a Nomura spekulációját a Bloomberg megkeresésére.

Vagy így lesz, vagy nem

Ugyanakkor más külföldi szakértői is hasonlóan okoskodnak. A magyar vezetés jelenleg olyan jelzéseket küld, amelyek szerint piaci árfolyamon válthatják át a devizahiteleket, ám bizonytalanságot kelt, hogy populista megfontolásokból (azért, hogy még további kedvezményeket adjanak az adósoknak a bankok rovására) eltérhetnek ettől - mondta Phoenix Kalen, a Société Generale SA Londonban dolgozó elemzője miután konzultált meg nem nevezett magyar kormányzati forrásokkal.

Várakozások szerint a bankok ezermilliárd forintot (4,1 milliárd dollár) bukhatnak a 14,3 milliárd dollárra rúgó devizahitelek átváltásán. A kormány a jövő év első felében akarja megszüntetni a deviza-jelzáloghiteleket - emlékeztet a Nomura. Később kiterjesztenék ezt az intézkedést más lakossági devizaadósságokra, illetve kis- és középvállalkozások ilyen tartozásaira is.