Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemzetközi és európai elfogatóparanccsal keresik Gulyás Lászlót, a 4-es metró beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjét, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasát - adta hírül a Magyar Nemzet csütörtökön. Ám a hírt este cáfolta a Fővárosi Törvényszék. Az állítást Polt Péter legfőbb ügyész Szabó Tímea képviselőnek írt válaszából szűrték le.

Polt azonban nevet nem említett, hogy pontosan ki ellen is adott ki a bíróság kérésükre nemzetközi elfogatóparancsot. Gulyás László körözésének a hvg.hu nem találta nyomát a magyar rendőrség honlapján. Február 9-én a Magyar Nemzet nyomán a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Budai Központi Kerületi Bíróság az "Alstom-ügyben" nem bocsátott ki Gulyás László nevű személy ellen sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz.

Polt levele alapján "a terhelt ellen 2017. január 11-én és 23-án nemzetközi és európai elfogatóparancs kibocsátására került sor". A police.hu oldalon a nyilvános körözés menüpont alatt megtalálható egy férfi, akinek körözését épp ezen a két napon rendelte el a bíróság. Ő azonban nem Gulyás László. Terner Gézát vesztegetés gyanújával keresik a körözés szerint. A férfit még 2008-ban úgy jellemezte a Heti Válasz, mint akinek számos ausztriai és magyarországi tanácsadó vállalkozása van, emellett több offshore társaság is kötődik családjához. Akkor a Strabag körül üzletelő liberálisok között lett bemutatva. Ez az egyezés persze önmagában még nem jelenti azt, hogy Gulyást ne köröznék.

A kormány múlt pénteken hozta nyilvánosságra az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) a 4-es metró beruházásról készült jelentését. A hivatal szerint 59 milliárd forintnyi pénzt kell Magyarországnak visszafizetnie, mert több projektnél is szabálytalanságokat, vagy csalásgyanús ügyeket tártak fel. A Strabag két esetben is érintett a botrányban.