A Brent kőolaj ára a héten 83-88 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban közel öt dollárral lett olcsóbb - olvasható az elemzésben. Az olajár a hét utolsó napján 2 dollárral drágult, míg a hét során folyamatosan csökkent.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az október 13-17-e közötti időszakban 7,1 százalékkal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) pedig 4,8, illetve 12,3 százalék volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,8 százalékkal került lejjebb, az észak-európai piacokon 3,7 százalékos volt az árcsökkenés. A forint árfolyama az október 13-október 17-i héten 240 forint/dollár körül ingadozott, összességében kb. 2 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében stagnált.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 5,5-13 százalékos volt a csökkenés. A gázolajnál 4,5-4,6 százalék körüli volt az árak forintban mért mérséklődése. Ezen a héten az árfolyam erősödése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást megemelte.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - benzin ára október 22-én, szerdán 3-6 forint körül csökkenhet, figyelembe véve a pénteki újabb 9 forintos árcsökkentést - véli a GKI Energiakutató Kft. A piacok eltérő változásai miatt bizonytalanabb a várt változás. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, az árfolyam és az árcsökkenés együttes hatását, valamint a múlt hét pénteki 5 forintos dízelár-csökkentést figyelembe véve szerény csökkenést valószínűsítünk (0-3 forint), amely akár el is maradhat.

A fenti adatok alapján GKI Energiakutató Kft. szerint a benzin ára 392-395 forint/liter között ingadozhat, a gázolaj ára 402-404 forint/liter között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából veszi a GKI Energiakutató Kft., a magyar árakat pedig a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)