A lap szerint volt már egyeztetés a témában a kormányzat kezdeményezésére. A terv viszont nem új, a kincstár szerepének ilyen irányú kibővítése már többször felmerült az elmúlt ciklusban is.

Lagutóbb Orbán Viktor miniszerelnök beszélt pénteken arról, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek "parkoltatását".

A kormányzati elképzelés végrehajtása viszont egyáltalán nem egyszerű, a MÁK ugyanis több szempontból sincs felkészülve arra, hogy közel 3200 település és több megyei önkormányzat folyószámláit vezesse.

A legszembetűnőbb hiányosság a megfelelő hálózat hiánya: Budapesten nyolc, vidéken pedig összesen 50 helyszínen vannak irodáik, ám utóbbiaknál a megyeszékhelyeken működő kirendeltségeken kívül csak állampapír-értékesítési pontokról lehet beszélni. A kincstár felkészítése milliárdos nagyságrendű informatikai fejlesztést is igényelne, a megfelelő szakembergárda felállítása mellett.

A kincstár kizárólagos számlavezetővé előrelépésével rosszul járnának az önkormányzati szolgáltatásban érdekelt hitelintézetek. Az önkormányzati bankpiacon két igazán erős szereplő működik: az OTP Bank, és a takarékszövetkezeti szektor - írta a Viággazdaság.

Az MNB adatai szerint a teljes hitelintézeti szektor mintegy 550 milliárd forint önkormányzati betétet kezelt 2014 végén. Az önkormányzati adósság állami átvállalásának tavaly februári üteme miatt viszont múlt év végén mindössze 26,5 milliárd forintnyi önkormányzati hitelállomány volt a hitelintézeteknél, nem egészen hétmilliárdos kötvénymennyiség mellett, holott egy évvel korábban még 189 milliárd hitelhez 152 milliárd forintos kötvényállomány társult.