A letelepedési államkötvényeket forgalmazó cégeket, amelyek az elmúlt években százmilliárd forintos nagyságrendű nyereséget zsebeltek be, senki sem ellenőrzi - vonta le a következtetést a Magyar Nemzet egy ordító adatszolgáltatási hibából. Két hivatalos állami nyilvántartás különbsége alapján 1671 fiktív kötvény lehet a rendszerben.

Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb állampapírt vásároltak meg a közvetítő cégek, miközben a külföldiek, akiknek "eladták" ezeket megkapták a letelepedési engedélyt. Az eltérés úgy jön ki, hogy az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint 4702 ilyen kötvényt jegyeztek le, míg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azt a tájékoztatást adta ezzel kapcsolatban, hogy 6373 államkötvényt terveznek lejegyezni.

A Magyar Nemzet munkatársa az állami hivatal munkatársai helyett kiderítette, hogy az eltérés oka a kötvények címleteinek megváltozása. Az történt, hogy 2015. január 1-étől 250 ezer euróról 300 ezerre nőtt a kötvények ára, amit az ÁKK úgy oldott meg, hogy egy 250 ezres kötvény helyett hat darab 50 ezrest kezdett kibocsátani. Ezt kellett volna figyelembe venni, ám a napilap szerint az ellenőrzés hiányát bizonyítja, hogy a kötvényértékesítő cégek téves adatszolgáltatása nem tűnt fel a bevándorlási hivatalnak.