Nem lepődött meg a kormány azon, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított - többek között Magyarország ellen - az energiaárak állami szabályozása miatt, ám ezt a veszélyt nem szabad alábecsülni - mondta Orbán Viktor. A magánmonopóliumok gátlástalanul éltek vissza az erőfölényükkel, most a "rezsiharc" színtere átkerült Budapestről, Brüsszelbe. Amíg nem volt központi árszabályozás a verseny nem működött, mert Orbán szerint a piac által szabályozott árak mindig magasabbak voltak, mint az állam által szabályozott árak.

Vagyis a bizottság tankönyvízű elképzelései a árversenyről nem működnek, ezért van szükség állami beavatkozásra. Most nem a tankönyveket kell lapozgatni, hanem új lépésre van szükség. Szerintünk versennyel nem lehet azokra az alacsony árszintekre eljutni, amilyenek például az USA-ban vannak - fogalmazott a miniszterelnök.

Állami beavatkozás nélkül számos országban olyan magas lenne az energia ára, hogy az gondokat okozna a háztartásoknak. Orbán szerint az unió azon javaslata sem megoldás, miszerint csak a szegényebb háztartásokat támogassák, mert a magas energiaárak miatt a középosztály is elszegényedhet. A vállalkozásoknak is csak úgy lehet olcsó energiaárakat biztosítani, ha az állam belép a piacra árszabályozóként - gondolja a miniszterelnök.