Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány első féléveben elkölthető kerete a mai döntéssel kiürült, a következő másfél hónapban szűk 2,7 milliárd forintból kell kijönni, miközben eddig 42 milliárdot költöttek el.

A Miniszterelnökség "dologi kiadásokra" 3,166 milliárd forintot kap a költségvetés általános tartalékából - olvasható a mai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A jogszabályhoz a kabinet - egyre gyakoribb szokásának megfelelően - semmilyen magyarázatot sem fűzött, így a pénzt Lázár János elvileg  a wc-papírtól az irodabútoron, tanulmányokon keresztül az atomreaktorig bármire költheti. A határozatok szövegének minimalizálása feltehetőleg az átláthatóság csökkentését is szolgálja. Dologi kiadásnak számít minden olyan kiadás, amely nem közvetlen személyi kiadás, vagyis nem bér vagy kapcsolódó közteher. Legutóbb épp egy hónapja kapott "hasonló célokra" a Miniszterelnökség 2 milliárd forintot - akkor is, most is feltettük a kérdést a Kormányzati Információs Központnak a kiadási előirányzat célját, a választ azóta is várjuk.

Hasonlóan nem lehet tudni, hogy a Lázár vezette - ma még csupán - kvázi minisztérium milyen beruházásra költött még februárban 800 millió forintot. Ezeket a pénzeket a hivatal a költségvetés tartalékából (a kormányzati rendkívüli intézkedések sorról) kapja. A 2014-es tartalékot 113 milliárd forinttal nyitotta meg a parlament, amelyből a mai napig már 42,5 milliárd forintot felhasznált a kormány - ami a 2000-es években a kormányok egész évi költése volt. Ráadásul az államháztartási törvény szerint a tartalék 40 százalékát lehet csak az első félévben lehet elkölteni, magyarán július elsejéig már csak 2,7 milliárd forintos kerete maradt a kormánynak - legalábbis a Napi.hu számításai szerint, ugyanis a tartalék alakulásáról sem a kormány, sem az azt közvetlenül kezelő NGM nem ad folyamatos tájékoztatást.