Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapítványok vagyonának értéke most 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint az induláskor volt. A vagyont nem költhetik el, annak hozamából gazdálkodnak, ezt fordítják oktatásfejlesztésre és kutatások támogatására. Eddig közel ötmilliárd forint támogatást nyújtottak, ezzel együtt is gyarapszik a vagyon, és még mindig több mint 150 milliárd forint

Induláskor 5-6 százalék volt a kötvényhozam, de tavaly már csak 1-1,5 százalék. Az Európai Központi Bank (ECB) irányelveivel megegyezik, hogy ingatlanpiacba fektetnek, ahol ma 6-7 százalékos hozamot lehet elérni.

Az alapítványok vállalati kötvényeket is vettek, az összesen 20 milliárd forintos befektetés között vannak hazai és nemzetközi vállalati kötvények, ilyen biztonságos befektetés például a Mol kötvénye, valamint a nyugat-európai bankkötvények. Vannak hozamtermelő beruházásaik, mint a Millenáris irodaházak, a Kasselik-ház vagy a posta régi székháza a Széll Kálmán téren (képünkön).

A megvásárolandó ingatlant külső, jó nevű, nemzetközi céggel világíttatják át és értékeltetik. Mivel közpénzt kezelünk, felelősen tesszük, vagyis nem vásárolhatunk a piaci árnál drágábban - mondta Fekete Zoltán. A vagyongyarapodás nem az ingatlanfelértékelődésből adódik, az ingatlanokra költeni is kell.

A Kecskeméti Egyetemet a duális oktatás jegyében építik, olyan nagy vállalatok támogatásával, mint a Mercedes-Benz vagy a Knorr-Bremse, amelyeknek szakemberek kellenek, a diákoknak pedig használható tudás - jelezte. A jegybankok többsége a világon támogatja az oktatást.

A vagyon összetételét negyedévente közzéteszik, a programokat és a szerződéseket is publikálják. Tavaly komoly lépéseket tettünk, hogy átláthatóan, szakmai alapon és hatékonyan működjünk, új korszak kezdődött az alapítványok életében - hangsúlyozta az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója.