A folyamatosan romló piaci várakozásoknak megfelelő pocsék hónapot produkált a magyar ipar, az ágazat termelése ugyanis szeptemberben év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 3,8 százalékkal zsugorodott az augusztusi 0,5 százalékos mínusz után, míg a munkanaphatástól megtisztítva 0,6 százalékkal nőtt, az augusztusi 1,8 százalékos bővülés után − derül ki a KSH ma publikált előzetes adataiból. Augusztushoz képest az egyhavi teljesítményváltozás 0,7 százalékos bővülést mutat. Az ipar termelési volumene idén az első kilenc hónapban összességében már 0,8 százalékkal elmaradt a 2011-es azonos időszakitól. A KSH a részletes szeptemberi adatokat november 16-án közli.

A kilátások rosszak

A folytatással kapcsolatban nem adnak okot optimizmusra a konjunktúraindexek, a BMI értéke a szeptemberi 52,4 pont után a tizedik hónapban 49,9 pont volt, újra kissé elmaradt a stagnálást jelző ötvenes szinttől, a Kopint-Tárki nyári feldolgozóipari konjunktúratesztje pedig 1992 óta tartó története során a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el.

Ezen valószínűleg nem változtat a Matolcsy György-féle kincstári optimizus sem. A nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Bizottság (EB) országjelentését kommentálva úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság növekedése jövőre 1 százalék feletti lehet − az EB 0,3 százalékkal számol −, köszönhetően az új járműipari kapacitásoknak.

Gyorsan romlanak a várakozások

A Reuters szeptemberi konszenzusa szerint a 2012-es várakozás már csupán 0,4 százalékos bővülés, míg egy hónappal korábban még 1,1 százalék volt a konszenzusos érték. A 2013-as prognózisok átlaga pedig jelenleg 3,1 százaléknál jár, szemben az előző havi 3,8 százalékkal.